ECTS-database Plantijn Hogeschool
  
 

2 Voedings- en dieetkunde - 2VD - Onderdelen - Kooklab
  

O.O. heeft componenten: Neen
Afstudeerrichting: -:-
Code: 20130
Academiejaar: 2007-2008
Type: kern
Niveau: uitdiepend
Programmajaar: 2
Periode binnen het modeltraject: P:4
Aantal studiepunten: 3
Wegingscoëfficient: 3
Totaal aantal contacturen: 42
Totaal studietijd: 78
Deeltijds programma:
Examencontract: niet mogelijk
Deliberatie: mogelijk
Vrijstelling of overdracht: mogelijk
Onderwijstaal: Nederlands
Lector(en): Aerts Ingrid
Hertogen Marina
Van Laer Sofie


 

KORTE OMSCHRIJVING

Vanaf periode 4 breiden we de kennis over algemene en gezonde voeding uit naar dieetkoken. Je leert dat een dieetvoeding ook lekker kan zijn. We proberen de verschillende dieetproducten die er op de markt verkrijgbaar zijn uit. Je leert de kennis uit de dieetleer in de keukenpraktijk toepassen. Je gaat ook zelf op zoek naar bruikbare dieetproducten in de supermarkten.

De kooklessen lopen parallel met de voedingswetenschappen en de lessen diëtetiek. Tijdens de periodes 4, 5 en 6 worden enkelvoudige diëten aangeleerd. Vanaf periode 7 komen de combinatiediëten aan bod en moet je zelf een menu samenstellen.

We leren ook alternatieve voedselbereidingswijzen zoals het veganisme en het vegetarisme. We maken kennis met de eetgewoontes van andere culturen.


COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
 Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)

Algemene competenties

  • VD101 Kunnen uitvoeren van eenvoudige leidinggevende taken
  • VD102 Denk- en redeneervaardigheid bezitten
  • VD103 Ingesteldheid tot levenslang leren
  • VD104 Kritische reflectie en projectmatig werken
  • VD105 Vermogen tot communiceren van informatie, ideeën, problemen en oplossingen aan specialisten en aan leken
  • VD106 Het verwerven en verwerken van informatie
Algemene beroepsgerichte competenties
  • VD208 Kunnen samenwerken met collega?s zowel uit de eigen als uit andere vakdisciplines.
  • VD209 Kunnen functioneren in teamverband
  • VD210 Op een systematische manier naar oplossingen werken: correct omschrijven en analyseren van de probleemsituaties, de problemen opdelen en onderscheiden van hoofd- en bijzaken, logisch redeneren, nauwkeurig te werk gaan.
  • VD211 Vertoont stakeholdergerichtheid en in het bijzonder klantgerichtheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid in het kader van zijn/haar beroepspraktijk.
  • VD212 Op een systematische manier naar oplossingen werken: opzoeken van informatie, trekken van gegronde conclusies uit de beschikbare informatie, uitwerken van zinvolle en rationele oplossingen/strategieën en kunnen omzetten van deze oplossingen in praktische actieplannen.
Beroepsspecifieke competenties
  • VD313 Laat gedetailleerde kennis en deskundigheid zien met betrekking tot het werkveld en neemt vlot nieuwe vakkennis op de verschillende relevante domeinen in zich op en blijft op de hoogte van ontwikkelingen in het vakgebied.
  • VD314 Uiteenlopende informatie en ontwikkelingen kritisch kunnen analyseren en deze, naast wetenschappelijke informatie over voeding, kunnen omzetten in aangepaste voedingsadviezen, gezondheidsopvoeding en voedingsvoorlichting.
  • VD315 In staat zijn om voeding en voedingsmiddelen te helpen ontwikkelen en/of ze te onderzoeken, beoordelen en aan te wenden in recepten, menu?s en voedingsadviezen.
  • VD318 Kunnen adviserend en coördinerend optreden m.b.t. de organisatie en het beheer van voedselbereiding en -distributie en tevens de specifieke omstandigheden i.v.m. voedselveiligheid, kwaliteitssystemen, patiëntzorg en algemene voedingzorg.

SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN
  • De student kent de basisdiëten en kan een geïndiviualiseerd en persoonlijk dieetadvies opstellen, berekenen en uitschrijven en kan deze receptuur in de praktijk toepassen
  • de student is in staat voeding te bereiden aangepast aan bijzondere omstandigheden
  1. de student kan een onderscheid maken tussen de verschillende merken van kunstvoeding voor zuigelingen
  2. de student kan zuigelingenvoeding steriel klaarmaken
  3. de student kan therapeutische voedingen berekenen
  4. de student kan voedingsvezels verwerken in voedingsmiddelen en receptuur
  5. de student kan gebak geschikt voor diabetici, op basis van alternatieve zoetstoffen, bereiden
  6. de student kent de waaier aan dieetproducten die aangewend kunnen worden in het natrium beperkt dieet, het energiebeperkt dieet, het AVVZdieet, het dieetadvies bij diabetes mellitus, in het ewitbeperkt dieet, het energieverrijkt dieet, het glutenvrij dieet, het vetbeperkt en het MCT dieet
  7. de student kan en dieetproduct evalueren, het nut ervan bewijzen of weerleggen
  8. de student kan een voedingsmiddel in een recept vervangen door een dieetproduct dat voldoet aan de vereisten van het gestelde dieet
  9. de student kan een recept aanpassen aan bepaalde dieeteisen op dergelijke wijze dat de smaak, de geur, het uitzicht en de consistentie aanvaardbaar zijn
  10. de student kent het verschil tussen vegetarisme en veganisme
  11. de student kan volwaardige vegetarische en veganische menu's samenstellen en productinformatie geven over biologische, vegetarische producten

VEREISTE BEGINCOMPETENTIES
Opleidingsonderdelen waarvoor voorafgaand credits dienen behaald te zijn

student is geslaagd voor 1 VD


Opleidingsonderdelen die vooraf dienen gevolgd te zijn
algemene diëtetiek
Andere begincompetenties

Zie pagina 11 van het algemene cgo-boek 0708.


LEERINHOUDEN
  • het in praktijk brengen van de theoretische kennis van zuigelingen- en kindervoeding en het klaarmaken van kunstvoeding voor zuigelingen 
  • kennis maken met en verwerken van diverse dieetproducten en voedingsmiddelen die aangewend worden in diverse diëten zoals natrium-arme producten, light producten, vetstoffen met een betere samenstelling, zoetstoffen, vervangmaaltijden, dieetproducten zonder suiker, glutenvrije producten, eiwitarme producten, MCT vetten, vetarme producten, sondevoeding en bijvoedingen, energieverrijkte producten
  • kennis maken met en verwerken van zoetstoffen geschikt voor gebak in samenwerking met studenten 7de jaar bakkerij in de PIVA
  • kennis maken met en verwerken van volwaardige vlees- en zuivelanalogen

STUDIEMATERIAAL
  • cursus kooklab 2 VD - auteurs Adam Marleen & Hertogen Marina - Plantijnhogeschool - 2007-2008
  • kunstvoedingen voor zuigelingen, Y. Vandenplas, VUB, 2006
  • Brochures, Kind en Gezin, Hallepoortlaan, 27 te 1060 Brussel
  • Didactische voedingswinkel
  • Tekst 'Diabetesgebak' Mr D'Hollander, leraar dieetbakkerij PIVA
  • Een aantal praktijksessies zijn op verplaatsing en tegen betaling

WERKVORMEN
Soort werkvorm uren  

%

hoor- en werkcolleges:

0

 lesuren

  00,00

practicum en oefeningen:

40

 lesuren

  50,00

vormen van groepsleren:

 lesuren

  00,00

studietijd buiten contacturen:

38

 klokuren

  47,50

Verdere toelichting:
  • verplichte praktijksessies van 4 uren
  • opdrachten worden vooraf uitgelegd en besproken. Nadien werken de studenten de recepten zelf uit
  • bezoeken op verplaatsing: PIVA (bakkerij), ...

EVALUATIE

Eerste examenperiode
  • een schriftelijke toets op de laatste examendag van periode 6 (samenstelling vragen: productkennis en toepassingsvragen)
  • permanente evaluatie van de kookles: proces (werkmethode, materiaal, organisatie, hygiëne, ergonomie, tempo), product (uitzicht, smaak, temperatuur, creativiteit, enz.)
  • evaluatie van de opdrachten: correctheid van de antwoorden en berekeningen, volledigheid van de opdracht, logische opbouw van de opdracht, duidelijke en heldere formulering van de antwoorden
  • puntenverdeling:
    • 80% kooklab Mevr. Aerts/Mevr. Van Laer (1/5 permanente evaluatie kookles, 1/5 opdrachten en 3/5 schriftelijke toets)
    • 20% kooklab Mevr. Hertogen (1/5 opdrachten en kookles en 4/5 toets)

tijd voor examinering
uren
2

%
 
 02,50

Tweede examenperiode
de schriftelijke toets wordt hernomen, de jaarpunten blijven behouden