ECTS-database Plantijn Hogeschool
  
 
3 Hotelmanagement - 3HM - Opleidingsonderdelen
  
id onderdeelbenamingstudiepunten
3HM01Financieel management/93
3HM02Feasibility studies en budgettering/93
3HM03E-business/93
3HM06Bedrijfsbezoeken/103
3HM07Recht/103
30135Talen: Frans, Engels, Duits6
30136Management dossier9
3HM08Managementstage/11 & 1230
 

3 Hotelmanagement - 3HM - Onderdelen - Financieel management/9
  

O.O. heeft componenten: Neen
Afstudeerrichting: -:-
Code: 3HM01
Academiejaar: 2007-2008
Type: kern
Niveau: gespecialiseerd
Programmajaar: 3
Periode binnen het modeltraject: M:9
Aantal studiepunten: 3
Wegingscoëfficient: 3
Totaal aantal contacturen: 32
Totaal studietijd: 78
Deeltijds programma:
Examencontract: mogelijk
Deliberatie: mogelijk
Vrijstelling of overdracht: mogelijk
Onderwijstaal: Nederlands
Lector(en): Holthof Christian


 

KORTE OMSCHRIJVING
Het vak financieel management is een inleidende cursus op investeringsanalyses en financieringstechnieken. Tevens wordt er in zeer beperkte mate aandacht besteed aan een aantal beleggingsproducten.

COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
 Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)

Algemene competenties

  • HM101 Denk- en redeneervaardigheid.
Algemene beroepsgerichte competenties
    Beroepsspecifieke competenties

      SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN

      De student kan een zeer eenvoudige investeringsanalyse uitvoeren.

       


      VEREISTE BEGINCOMPETENTIES
      Opleidingsonderdelen waarvoor voorafgaand credits dienen behaald te zijn
      Bedrijfseconomie
      Opleidingsonderdelen die vooraf dienen gevolgd te zijn
      Bedrijfseconomie
      Andere begincompetenties
      geen
      LEERINHOUDEN
      • NPV, interne rendementsgraad en pay-back-periode
      • Leasing
      • Kapitaalkost
      • De hefboomwerking
      • De beurs

      STUDIEMATERIAAL
      Notities
      WERKVORMEN
      Soort werkvorm uren  

      %

      hoor- en werkcolleges:

      28

       lesuren

        29,91

      practicum en oefeningen:

      0

       lesuren

        00,00

      vormen van groepsleren:

      0

       lesuren

        00,00

      studietijd buiten contacturen:

      61.6

       klokuren

        65,81

      Verdere toelichting:
      Hoorcolleges en oefeningen (werkcolleges)

      EVALUATIE

      Eerste examenperiode
      Schriftelijk examen: 20 punten (oefeningen + theorie (gesloten boek))
      tijd voor examinering
      uren
      4

      %
       
       04,27

      Tweede examenperiode
      Schriftelijk examen: 20 punten (oefeningen + theorie (gesloten boek))

       

       

      3 Hotelmanagement - 3HM - Onderdelen - Feasibility studies en budgettering/9
        

      O.O. heeft componenten: Neen
      Afstudeerrichting: -:-
      Code: 3HM02
      Academiejaar: 2007-2008
      Type: kern
      Niveau: gespecialiseerd
      Programmajaar: 3
      Periode binnen het modeltraject: M:9
      Aantal studiepunten: 3
      Wegingscoëfficient: 3
      Totaal aantal contacturen: 32
      Totaal studietijd: 78
      Deeltijds programma:
      Examencontract: mogelijk
      Deliberatie: mogelijk
      Vrijstelling of overdracht: mogelijk
      Onderwijstaal: Nederlands
      Lector(en): Holthof Christian


       

      KORTE OMSCHRIJVING
      In de cursus haalbaarheidsstudies en budgettering wordt er aandacht besteed aan het opstellen van  haalbaarheidsstudies en kasbudgetten. Er wordt telkens uitgegaan van zeer eenvoudige situaties, die niet altijd overeenstemmen met de complexe realiteit.

      COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
       Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)

      Algemene competenties

      • HM101 Denk- en redeneervaardigheid.
      Algemene beroepsgerichte competenties
        Beroepsspecifieke competenties

          SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN
          • De student kan een zeer eenvoudige haalbaarheidsstudie opstellen.
          • De student kent de grote lijnen voor de opbouw van een haalbaarheidsstudie in de hotelsector.
          • De student kan een simpel kasbudget uitwerken.

           


          VEREISTE BEGINCOMPETENTIES
          Opleidingsonderdelen waarvoor voorafgaand credits dienen behaald te zijn
          Bedrijfseconomie
          Opleidingsonderdelen die vooraf dienen gevolgd te zijn
          Bedrijfseconomie
          Andere begincompetenties
          Basisprincipes van boekhouden
          LEERINHOUDEN
          • Haalbaarheidsstudie
          • Budgetteringstechnieken

          STUDIEMATERIAAL

          Notities


          WERKVORMEN
          Soort werkvorm uren  

          %

          hoor- en werkcolleges:

          28

           lesuren

            29,91

          practicum en oefeningen:

          0

           lesuren

            00,00

          vormen van groepsleren:

          0

           lesuren

            00,00

          studietijd buiten contacturen:

          61.6

           klokuren

            65,81

          Verdere toelichting:
          Hoorcolleges en oefeningen.

          EVALUATIE

          Eerste examenperiode
          Schriftelijk examen: 20 punten (oefeningen + theorie (gesloten boek)).
          tijd voor examinering
          uren
          4

          %
           
           04,27

          Tweede examenperiode
          Schriftelijk examen: 20 punten (oefeningen + theorie (gesloten boek)).

           

           

          3 Hotelmanagement - 3HM - Onderdelen - E-business/9
            

          O.O. heeft componenten: Neen
          Afstudeerrichting: -:-
          Code: 3HM03
          Academiejaar: 2007-2008
          Type: kernondersteunend
          Niveau: uitdiepend
          Programmajaar: 3
          Periode binnen het modeltraject: M:9
          Aantal studiepunten: 3
          Wegingscoëfficient: 3
          Totaal aantal contacturen: 30
          Totaal studietijd: 78
          Deeltijds programma:
          Examencontract: mogelijk
          Deliberatie: mogelijk
          Vrijstelling of overdracht: mogelijk
          Onderwijstaal: Nederlands
          Lector(en): Holthof Christian


           

          KORTE OMSCHRIJVING

          De cursus E-Business is een inleiding op de werking van een aantal elektronische distributiekanalen.


          COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
           Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)

          Algemene competenties

            Algemene beroepsgerichte competenties
              Beroepsspecifieke competenties

                SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN
                • De student kent een aantal vormen van e-business in de hotelsector.
                • De student heeft een elementair inzicht in de elektronische distributie in de hotelsector.
                • De student kent een aantal basisprincipes van de e-marketing.

                VEREISTE BEGINCOMPETENTIES
                Opleidingsonderdelen waarvoor voorafgaand credits dienen behaald te zijn

                Strategische Marketing


                Opleidingsonderdelen die vooraf dienen gevolgd te zijn

                Strategische Marketing


                Andere begincompetenties

                Geen


                LEERINHOUDEN
                • De werking van GDS, CRS, GDN, enz.
                • Opbouw en beoordeling van websites
                • Herintermediatie in de reissector
                • Zoekmachinemarketing
                • Basisprincipes van e-procurement en e-marketing

                STUDIEMATERIAAL

                Notities


                WERKVORMEN
                Soort werkvorm uren  

                %

                hoor- en werkcolleges:

                28

                 lesuren

                  35,62

                practicum en oefeningen:

                0

                 lesuren

                  00,00

                vormen van groepsleren:

                0

                 lesuren

                  00,00

                studietijd buiten contacturen:

                48.6

                 klokuren

                  61,83

                Verdere toelichting:
                Hoorcolleges en oefeningen.

                EVALUATIE

                Eerste examenperiode

                Schriftelijk examen (4 theorievragen op 20 punten (gesloten boek))


                tijd voor examinering
                uren
                2

                %
                 
                 02,54

                Tweede examenperiode

                Schriftelijk examen (4 theorievragen op 20 punten (gesloten boek))

                 

                 

                3 Hotelmanagement - 3HM - Onderdelen - Bedrijfsbezoeken/10
                  

                O.O. heeft componenten: Neen
                Afstudeerrichting: -:-
                Code: 3HM06
                Academiejaar: 2007-2008
                Type: kern
                Niveau: gespecialiseerd
                Programmajaar: 3
                Periode binnen het modeltraject: M:10
                Aantal studiepunten: 3
                Wegingscoëfficient: 3
                Totaal aantal contacturen: 29
                Totaal studietijd: 78
                Deeltijds programma:
                Examencontract: niet mogelijk
                Deliberatie: mogelijk
                Vrijstelling of overdracht: mogelijk
                Onderwijstaal: Nederlands
                Lector(en): Holthof Christian
                Lanckriet Carlos


                 

                KORTE OMSCHRIJVING

                De studenten maken kennis met de diverse beleidsaspecten van de horecasector. Dit gebeurt aan de hand van gastcolleges en bedrijfsbezoeken.


                COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
                 Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)

                Algemene competenties

                • HM102 Hij kan op systematische wijze de nodige informatie verzamelen en analyseren.
                Algemene beroepsgerichte competenties
                  Beroepsspecifieke competenties

                    SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN
                    • De studenten hebben inzicht in de organisatie en in managementsystemen van bedrijven en in de verschillen in bedrijfscultuur van uiteenlopende bedrijven. 
                    • De student kan de theoretische kennis bij confrontatie met de realiteit evalueren.
                    • De student kan zich aan de gangbare omgangsvormen en normen van de bedrijven aanpassen.
                    • De student kan zich inleven in een reële bedrijfssituatie en zich toekomstgericht ontplooien.

                    VEREISTE BEGINCOMPETENTIES
                    Opleidingsonderdelen waarvoor voorafgaand credits dienen behaald te zijn
                    De student is geslaagd in het tweede jaar hotelmanagement.
                    Opleidingsonderdelen die vooraf dienen gevolgd te zijn
                    De studenten hebben alle voorafgaande opleidingsonderdelen in het derde jaar gevolgd.
                    Andere begincompetenties
                    geen
                    LEERINHOUDEN
                    Bezoeken en uiteenzettingen
                    STUDIEMATERIAAL

                    Seminarieverslagen door studenten via een beurtrol

                    Persoonlijke notities


                    WERKVORMEN
                    Soort werkvorm uren  

                    %

                    hoor- en werkcolleges:

                    27

                     lesuren

                      29,35

                    practicum en oefeningen:

                    0

                     lesuren

                      00,00

                    vormen van groepsleren:

                    0

                     lesuren

                      00,00

                    studietijd buiten contacturen:

                    63

                     klokuren

                      68,48

                    Verdere toelichting:
                    Hoorcolleges en bezoeken

                    EVALUATIE

                    Eerste examenperiode
                    Er worden 10 punten toegewezen voor het schriftelijk kennisexamen (gesloten boek), 6 punten zijn voorzien voor het verslag en 4 punten worden voorzien voor aanwezigheid. Afspraken in verband met seminaries en voor verslaggeving worden schriftelijk in het begin van het academiejaar bekendgemaakt.

                    tijd voor examinering
                    uren
                    2

                    %
                     
                     02,17

                    Tweede examenperiode

                    Voor de tweede zittijd wordt er een schriftelijk kennisexamen (gesloten boek) op basis van de verslagen en de eigen notities van de seminaries voor het derde jaar voorzien. De punten van de verslagen en de aanwezigheid vervallen in de tweede zittijd.

                     

                     

                    3 Hotelmanagement - 3HM - Onderdelen - Recht/10
                      

                    O.O. heeft componenten: Neen
                    Afstudeerrichting: -:-
                    Code: 3HM07
                    Academiejaar: 2007-2008
                    Type: kernondersteunend
                    Niveau: gespecialiseerd
                    Programmajaar: 3
                    Periode binnen het modeltraject: M:10
                    Aantal studiepunten: 3
                    Wegingscoëfficient: 3
                    Totaal aantal contacturen: 30
                    Totaal studietijd: 78
                    Deeltijds programma:
                    Examencontract: mogelijk
                    Deliberatie: mogelijk
                    Vrijstelling of overdracht: mogelijk
                    Onderwijstaal: Nederlands
                    Lector(en): Bogman Dominique


                     

                    KORTE OMSCHRIJVING
                    Het opleidingsonderdeel beoogt studenten voor te bereiden op tewerkstelling in de Hotelsector, waarbij de juridische context een niet onbelangrijke rol speelt en dit door middel van het aanleren van theoretische kennis en praktijk gevallen.

                    COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
                     Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)

                    Algemene competenties

                    • HM101 Denk- en redeneervaardigheid.
                    • HM102 Hij kan op systematische wijze de nodige informatie verzamelen en analyseren.
                    • HM104 Planmatig en op een creatieve wijze oplossingen tot stand brengen.
                    • HM108 Ingesteldheid tot levenslang leren.
                    Algemene beroepsgerichte competenties
                    • HM210 Hij merkt problemen op, analyseert ze grondig en probeert creatief tot oplossingen te komen.
                    Beroepsspecifieke competenties
                    • HM319 Hij beseft de noodzaak tot levenslang leren, hij heeft veel aandacht voor de evoluties in de hospitalitysector maar ook een brede maatschappelijke interesse. Hij kan zijn eigen leerproces aansturen.

                    SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN
                    • De student heeft notie van de verschillende juridische contexten en problematieken waarmee een hotelhouder (al dan niet onder de vorm van een vennootschap) kan geconfronteerd worden. Hij kan de situatie erkennen en gepast reageren.
                    • De student kent de gevolgen van het afsluiten van de gekende benoemde contracten (zoals de koop, handelshuur of huur en aanneming). Hij weet wat de gevolgen zijn van niet naleving van zijn verplichting als contractspartij.
                    • De student kan informatie vinden over de belangrijkste horecawetgeving en deze verstaan.
                    •  De student is in staat de verantwoordelijkheid van de hotelhouder te begrijpen in de meer voorkomende situatie, zoals tewerkstelling van personeel, in zijn relaties met klanten en andere derden en is in staat de meeste courante toepassingen in te schatten.

                    VEREISTE BEGINCOMPETENTIES
                    Opleidingsonderdelen waarvoor voorafgaand credits dienen behaald te zijn
                    Inleiding tot het recht (module 6), meer bepaald burgerlijk recht en handelsrecht

                    Opleidingsonderdelen die vooraf dienen gevolgd te zijn
                    Inleiding tot het recht, meer bepaald burgerlijk recht en handelsrecht

                    Andere begincompetenties
                    nederlands
                    LEERINHOUDEN
                    • Wat is een gerechtelijke procedure; Hoe wordt ze gestart? Kunnen we een probleemsituatie anders oplossen?
                    • Het verbintenissenrecht en benoemde contracten:
                      • De koopovereenkomst; de huur en handelshuur; de aanneming en andere contracten (lastgeving, de dading, de lening, de borgtocht);
                      • Het hotelcontract
                      • De contractuele aansprakelijkheid
                    • De burgerlijke aansprakelijkheid van de hotelhouder.
                    • Hotelwetgeving.
                      • De vestiging van de hotelhouder
                      • Het decreet voor logiesverstrekkende bedrijven
                      • De milieuvergunning.
                    • De fiscale situatie van een zelfstandige hotelhouder en de vennootschap

                    STUDIEMATERIAAL

                    Syllabus uitgegeven door de lector met Capita Selecta

                     


                    WERKVORMEN
                    Soort werkvorm uren  

                    %

                    hoor- en werkcolleges:

                    21

                     lesuren

                      22,58

                    practicum en oefeningen:

                    7

                     lesuren

                      07,53

                    vormen van groepsleren:

                    0

                     lesuren

                      00,00

                    studietijd buiten contacturen:

                    63

                     klokuren

                      67,74

                    Verdere toelichting:
                    • Hoorcolleges met vraag en leergesprekken
                    • Groepswerk: de analyse van rechtspraak inzake aansprakelijkheid.

                    EVALUATIE

                    Eerste examenperiode
                    Schriftelijk (op 20 punten - elke vraag 5 punten): een inzichtsvraag; termen; een kennisvraag en een praktische toepassing

                    tijd voor examinering
                    uren
                    2

                    %
                     
                     02,15

                    Tweede examenperiode
                    Schriftelijk: Schriftelijk (op 20 punten - elke vraag 5 punten): een inzichtsvraag; termen; een kennisvraag en een praktische toepassing

                     

                     

                    3 Hotelmanagement - 3HM - Onderdelen - Talen: Frans, Engels, Duits
                      

                    O.O. heeft componenten: Neen
                    Afstudeerrichting: -:-
                    Code: 30135
                    Academiejaar: 2007-2008
                    Type: kern
                    Niveau: gespecialiseerd
                    Programmajaar: 3
                    Periode binnen het modeltraject: M:9
                    Aantal studiepunten: 6
                    Wegingscoëfficient: 6
                    Totaal aantal contacturen: 69
                    Totaal studietijd: 156
                    Deeltijds programma:
                    Examencontract: mogelijk
                    Deliberatie: mogelijk
                    Vrijstelling of overdracht: mogelijk
                    Onderwijstaal: Nederlands
                    Lector(en): Broos Jeanine
                    Desmet Philippe
                    Lippens An


                     

                    KORTE OMSCHRIJVING
                    Tijdens de lessen oefenen we de mondelinge en schriftelijke taalvaardigheid, zowel de algemene als beroepsgeoriënteerde.

                    COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
                     Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)

                    Algemene competenties

                    • HM101 Denk- en redeneervaardigheid.
                    • HM102 Hij kan op systematische wijze de nodige informatie verzamelen en analyseren.
                    • HM106 Hij kan effectief communiceren in meerdere talen op verschillende niveaus (gasten, collega?s, oversten, medewerkers, externe relaties?. Hij kan feedback geven en ontvangen. Hij legt vlot contacten.
                    • HM107 Hij heeft inzicht en staat open voor de internationale en interculturele context.
                    Algemene beroepsgerichte competenties
                    • HM209 Hij kan samenwerken met collega?s, hij functioneert goed in teamverband, hij kan inspireren en aanmoedigen om samen een optimale prestatie te leveren.
                    • HM211 Hij kan onderhandelen en bemiddelen, zowel met gasten als met medewerkers.
                    • HM212 Hij kan efficiënt opdrachten uitvoeren binnen een bepaald kader, werkt doelgericht om een zo optimaal mogelijk resultaat te bekomen (productief).
                    • HM215 Hij kan zelfstandig werken en wil verantwoordelijkheid nemen voor eigen gedrag en genomen beslissingen.
                    • HM216 Hij stelt hoge eisen aan zichzelf, gaat stipt om met afspraken en respecteert deadlines.
                    Beroepsspecifieke competenties
                    • HM318 Hij heeft een dienstverlenende instelling, de tevredenheid van gasten staat bij hem centraal.
                    • HM328 Hij kan omgaan met nieuwe situaties, nieuwe uitdagingen. Hij is kritisch en reflecteert op eigen handelen en stuurt voortdurend bij. Hij is gericht op voortdurende zelfontwikkeling, kan het eigen leerproces aansturen.
                    • HM329 Hij kan een gemotiveerd standpunt formuleren, hij neemt naargelang zijn verantwoordelijkheid zelf een beslissing of in overleg.
                    • HM332 Hij heeft een grondige kennis van grammatica en de woordenschat in het Frans, het Engels en het Duits. In deze talen is hij vertrouwd met de specifieke hospitality terminologie. Hij communiceert vlot (mondeling, schriftelijk, presentaties geven, vergaderen, e.d.m.?) in het Nederlands, Frans, Engels en Duits.

                    SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN

                     Specifieke doelstellingen voor de drie talen:

                    • De student kan effectief communiceren met gasten, collega's, oversten, medewerkers, externe relaties.
                    • De student beheerst de regels van de basisgrammatica en kan die toepassen, zowel schriftelijk als mondeling.
                    • De student kan relevante woordenschat gebruiken in de juiste (hotel)context.
                    • De student kan teksten vlot lezen, analyseren en de inhoud in eigen woorden weergeven.
                    • De student kan woorden en zinnen uit de geziene teksten vertalen naar het Nederlands.
                    • De student kan brieven en e-mails schrijven (o.a. sollicitatiebrief en C.V.)
                    • De student kan de inhoud van een luistertekst of video in eigen woorden weergeven.
                    • De student kan de uitspraakregels toepassen. 
                    • De student kan informatie geven over de stageplaats en de inhoud van de functie.
                    • De student kan onderhandelen met klanten, medewerkers, etc.

                    VEREISTE BEGINCOMPETENTIES
                    Opleidingsonderdelen waarvoor voorafgaand credits dienen behaald te zijn

                    De student moet alle voorgaande modules (1e en 2e jaar) gevolgd hebben en de credits voor de talen in het 1e en 2de jaar HM behaald hebben.


                    Opleidingsonderdelen die vooraf dienen gevolgd te zijn

                    De student moet alle voorgaande modules (1e en 2e jaar) gevolgd hebben.


                    Andere begincompetenties
                    • De student beschikt over een grondige kennis van de basisgrammatica.
                    • De student beschikt over een woordenschat op het niveau 'gevorderd', zowel wat algemene als beroepsgeoriënteerde (horeca) woordenschat betreft.
                    • De student kan zinnen ontleden.
                    • De student beschikt over de ict-basisvaardigheden (word-documenten lezen en schrijven, powerpoint-presentatie maken).
                    • De student kan teksten analyseren.
                    • De student kan een vertalend/verklarend woordenboek gebruiken.

                    LEERINHOUDEN

                     De volgende onderwerpen komen in één of meerdere talen ter sprake: solliciteren, onderhandelen, personeelsbeleid, jobadvertenties interpreteren, klantentevredenheid, ...

                    Voor meer gedetailleerde informatie, zie de inhoudstabel van de cursus van elke taal afzonderlijk.


                    STUDIEMATERIAAL

                    Frans: Cursus ( J.Broos). Grammaticaal materiaal van de vorige opleidingsjaren , met nadruk op de vervoegingstabellen en voorzetseloverzichten.

                    Engels: Cursus (P. Desmet)

                    Duits: Cursus (A. Lippens)


                    WERKVORMEN
                    Soort werkvorm uren  

                    %

                    hoor- en werkcolleges:

                    42

                     lesuren

                      26,92

                    practicum en oefeningen:

                    21

                     lesuren

                      13,46

                    vormen van groepsleren:

                    0

                     lesuren

                      00,00

                    studietijd buiten contacturen:

                    87

                     klokuren

                      55,77

                    Verdere toelichting:

                    De lessen worden in een eerste fase ex cathedra gegeven met gelegenheid tot instuderen via klassicaal begeleide oefeningen zoals vertaling van in de teksten voorkomende zinnen . de student kan elke klassicaal gelezen tekst in résumévorm presenteren( in het Frans) , houdt daarbij rekening met de voornaamste boodschap hiervan en kan  van het blad vertalen . 

                    in een tweede fase bereiden de studenten per twee of drie een probleemsituatie voor ( na opgave van het onderwerp) en stellen een gedetailleerde oplossing voor die ten aanhore van de hele klas gebracht wordt.Uit stageverslagen is gebleken dat de voornaamste competentie van de toekomstige hotelmanager bestaat in het correct negocieren in alle professionele situaties. Hierbij zal de student rekening houden met de culturele verschillen die er bestaan tussen zijn eigen milieu en die van zijn werkgever,collega of gast.


                    EVALUATIE

                    Eerste examenperiode

                    Frans: 

                    • schriftelijk : op 10 punten waarin de gelezen teksten als uitgangspunt dienen om de schrijfvaardigheid en de woordkennis te testen 
                    • mondeling : op 10 punten om de attitude , de juiste uitspraak  en woordgebruik te evalueren.Inhoudelijk wordt gepeild naar de competentie om probleemsituaties op te lossen.

                    Engels:

                    • schriftelijk: op 10 punten
                    • mondeling: op 10 punten: sollicitatiegesprek i.v.m. de stageplaats

                    Duits:

                    • schriftelijk: 10 punten
                    • mondeling: 6 punten
                    • permanente evaluatie: 4 punten

                    tijd voor examinering
                    uren
                    6

                    %
                     
                     03,85

                    Tweede examenperiode

                    Frans: een schriftelijk  examen op 20 punten

                    Engels: idem als in eerste zittijd

                    Duits: schriftelijk: 10 punten / mondeling: 10 punten

                     

                     

                    3 Hotelmanagement - 3HM - Onderdelen - Management dossier
                      

                    O.O. heeft componenten: Neen
                    Afstudeerrichting: -:-
                    Code: 30136
                    Academiejaar: 2007-2008
                    Type: kern
                    Niveau: gespecialiseerd
                    Programmajaar: 3
                    Periode binnen het modeltraject: M:9
                    Aantal studiepunten: 9
                    Wegingscoëfficient: 9
                    Totaal aantal contacturen: 55
                    Totaal studietijd: 234
                    Deeltijds programma:
                    Examencontract: niet mogelijk
                    Deliberatie: mogelijk
                    Vrijstelling of overdracht: mogelijk
                    Onderwijstaal: Nederlands
                    Lector(en): Bruggeman Geert
                    Decleir Inge
                    Desmet Philippe
                    Swartelé Barbara
                    Verstraete Ludo


                     

                    KORTE OMSCHRIJVING

                    COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
                     Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)

                    Algemene competenties

                      Algemene beroepsgerichte competenties
                        Beroepsspecifieke competenties

                          SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN
                          • op basis van de verworven competenties een realistisch managementdossier kunnen samenstellen dat relevant is voor de gastvrijheidssector
                          • de student kan in team een realistisch dossier opstellen
                          • het team kan de verschillende facetten op een wetenschappelijk onderbouwde manier uitwerken en op elkaar afstemmen
                          • het team slaagt erin om op een efficiënte wijze (planning, taakverdeling, organisatie en communicatie), rekeninghoudend met de principes van 'projectmanagement', te komen tot het vooropgestelde eindproduct
                          • het team kan het project op een professionele manier (met behulp van Power-point) presenteren en toelichten, waarbij elk teamlid blijk geeft van grondige kennis van het dossier
                          • de student is bereid tot samenwerken, rekeninghoudend met de beperkingen en kwaliteiten van anderen en van zichzelf ; hij kan opkomen voor zijn eigen mening en respecteert die van de andere groepsleden 
                          • de student neemt verantwoordelijkheid voor toegekende taken en houdt zich aan gemaakte afspraken
                          • hij heeft een positieve inbreng in het team en kan omgaan met kritiek en feedback

                          VEREISTE BEGINCOMPETENTIES
                          Opleidingsonderdelen waarvoor voorafgaand credits dienen behaald te zijn

                          Opleidingsonderdelen die vooraf dienen gevolgd te zijn

                          Andere begincompetenties

                          De competenties uit de voorgaande modules.


                          LEERINHOUDEN
                          • De studenten stellen in teamverband een managementdossier samen m.b.t. een vooraf vastgelegd onderwerp.  Dit dossier bevat minstens het aantal opgegeven facetten (zie lijst met onderwerpen). Deze facetten worden op een wetenschappelijk onderbouwde manier uitgewerkt en vormen een sluitend geheel.
                          • Voor de begeleiding van de groepsprocessen wordt er aan elke groep een procesbegeleider (lector) toegewezen.
                          • Het werk wordt afgegeven op het einde van de 10de module. Een presentatie voor een jury is voorzien op het einde van de eerste zittijd.

                          STUDIEMATERIAAL
                          Bundel: Managementproject 3° jaar hotelmanagement: deze omvat alle afspraken betreffende inhoud, werkwijze, vormvereisten, timing, begeleiding en evaluatie.
                          WERKVORMEN
                          Soort werkvorm uren  

                          %

                          hoor- en werkcolleges:

                          4

                           lesuren

                            01,11

                          practicum en oefeningen:

                          0

                           lesuren

                            00,00

                          vormen van groepsleren:

                          50

                           lesuren

                            13,91

                          studietijd buiten contacturen:

                          304.4

                           klokuren

                            84,70

                          Verdere toelichting:

                          Werkvormen:

                          Andere vormen van groepsleren : 15 uren

                          • projectmatig werken
                          • teamwerk en groepsleren
                          • coaching- en evaluatiegesprekken

                          EVALUATIE

                          Eerste examenperiode
                          • 3 rubrieken waarbij de student geslaagd moet zijn voor elke rubriek afzonderlijk:
                            1. productevaluatie: 50/12O (beoordeling van het werk op inhoud door een deskundige jury: deels een groepsscore, deels een individuele beoordeling)
                            2. presentatie en verdediging: 20/120 (jury)
                            3. procesevaluatie: 50/120 (beoordeling van de werking van het team 20/50, individuele evaluatie 30/50)
                          • De score op 120 wordt herleid naar 20 punten op het eindrapport.
                          • Indien het eindproduct niet voldoet aan een aantal minimumvoorwaarden betreffende taal, spelling, stijl en vorm wordt het niet aanvaard voor de betreffende zittijd.Bij een tekort op rubriek 3 (procesevaluatie) wordt rubriek 1 en 2 niet geëvalueerd!

                          tijd voor examinering
                          uren
                          1

                          %
                           
                           00,28

                          Tweede examenperiode
                          Een eventuele 2° zittijd is alleen mogelijk voor rubriek 1 en 2, dus niet voor 3!

                           

                           

                          3 Hotelmanagement - 3HM - Onderdelen - Managementstage/11 & 12
                            

                          O.O. heeft componenten: Neen
                          Afstudeerrichting: -:-
                          Code: 3HM08
                          Academiejaar: 2007-2008
                          Type: kern
                          Niveau: gespecialiseerd
                          Programmajaar: 3
                          Periode binnen het modeltraject: M:11
                          Aantal studiepunten: 30
                          Wegingscoëfficient: 30
                          Totaal aantal contacturen: 916
                          Totaal studietijd: 780
                          Deeltijds programma:
                          Examencontract: niet mogelijk
                          Deliberatie: mogelijk
                          Vrijstelling of overdracht: mogelijk
                          Onderwijstaal: Nederlands
                          Lector(en): Decleir Inge
                          Desmet Philippe
                          Holthof Christian
                          Lanckriet Carlos
                          Lippens An
                          Moerenhout Leen
                          Swartelé Barbara
                          Van Nijlen Bart
                          Van Tricht Luc

                          beschrijving nog niet beschikbaar