|
3 Hotelmanagement - 3HM - Opleidingsonderdelen |
|
|
|
| | |
3 Hotelmanagement - 3HM - Onderdelen - Financieel management/9 |
|
|
|
O.O. heeft componenten: |
Neen |
Afstudeerrichting: |
-:- |
Code: |
3HM01 |
Academiejaar: |
2007-2008 |
Type: |
kern |
Niveau: |
gespecialiseerd |
Programmajaar: |
3 |
Periode binnen het modeltraject: |
M:9 |
Aantal studiepunten: |
3 |
Wegingscoëfficient: |
3 |
Totaal aantal contacturen: |
32 |
Totaal studietijd: |
78 |
Deeltijds programma: |
|
Examencontract: |
mogelijk |
Deliberatie: |
mogelijk |
Vrijstelling of overdracht: |
mogelijk |
Onderwijstaal: |
Nederlands |
Lector(en): |
Holthof Christian
|
|
KORTE OMSCHRIJVING
|
Het vak financieel management is een inleidende cursus op investeringsanalyses en financieringstechnieken. Tevens wordt er in zeer beperkte mate aandacht besteed aan een aantal beleggingsproducten.
|
COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren
van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)
|
Algemene competenties
|
- HM101 Denk- en redeneervaardigheid.
|
Algemene beroepsgerichte competenties
|
|
Beroepsspecifieke competenties
|
|
SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN
|
De student kan een zeer eenvoudige investeringsanalyse uitvoeren.
|
|
VEREISTE BEGINCOMPETENTIES
|
Opleidingsonderdelen waarvoor voorafgaand credits dienen behaald te zijn
|
Bedrijfseconomie
|
Opleidingsonderdelen die vooraf dienen gevolgd te zijn
|
Bedrijfseconomie
|
Andere begincompetenties
|
geen
|
LEERINHOUDEN
|
- NPV, interne rendementsgraad en pay-back-periode
- Leasing
- Kapitaalkost
- De hefboomwerking
- De beurs
|
STUDIEMATERIAAL
|
Notities
|
WERKVORMEN
|
Soort werkvorm
|
uren
|
|
%
|
hoor- en werkcolleges:
|
28
|
lesuren
|
29,91
|
practicum en oefeningen:
|
0
|
lesuren
|
00,00
|
vormen van groepsleren:
|
0
|
lesuren
|
00,00
|
studietijd buiten contacturen:
|
61.6
|
klokuren
|
65,81
|
Verdere toelichting:
Hoorcolleges en oefeningen (werkcolleges)
|
EVALUATIE
|
|
Eerste examenperiode
|
Schriftelijk examen: 20 punten (oefeningen + theorie (gesloten boek))
|
tijd voor examinering
|
|
Tweede examenperiode
|
Schriftelijk examen: 20 punten (oefeningen + theorie (gesloten boek))
|
|
| |
|
3 Hotelmanagement - 3HM - Onderdelen - Feasibility studies en budgettering/9 |
|
|
|
O.O. heeft componenten: |
Neen |
Afstudeerrichting: |
-:- |
Code: |
3HM02 |
Academiejaar: |
2007-2008 |
Type: |
kern |
Niveau: |
gespecialiseerd |
Programmajaar: |
3 |
Periode binnen het modeltraject: |
M:9 |
Aantal studiepunten: |
3 |
Wegingscoëfficient: |
3 |
Totaal aantal contacturen: |
32 |
Totaal studietijd: |
78 |
Deeltijds programma: |
|
Examencontract: |
mogelijk |
Deliberatie: |
mogelijk |
Vrijstelling of overdracht: |
mogelijk |
Onderwijstaal: |
Nederlands |
Lector(en): |
Holthof Christian
|
|
KORTE OMSCHRIJVING
|
In de cursus haalbaarheidsstudies en budgettering wordt er aandacht besteed aan het opstellen van haalbaarheidsstudies en kasbudgetten. Er wordt telkens uitgegaan van zeer eenvoudige situaties, die niet altijd overeenstemmen met de complexe realiteit.
|
COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren
van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)
|
Algemene competenties
|
- HM101 Denk- en redeneervaardigheid.
|
Algemene beroepsgerichte competenties
|
|
Beroepsspecifieke competenties
|
|
SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN
|
- De student kan een zeer eenvoudige haalbaarheidsstudie opstellen.
- De student kent de grote lijnen voor de opbouw van een haalbaarheidsstudie in de hotelsector.
- De student kan een simpel kasbudget uitwerken.
|
|
VEREISTE BEGINCOMPETENTIES
|
Opleidingsonderdelen waarvoor voorafgaand credits dienen behaald te zijn
|
Bedrijfseconomie
|
Opleidingsonderdelen die vooraf dienen gevolgd te zijn
|
Bedrijfseconomie
|
Andere begincompetenties
|
Basisprincipes van boekhouden
|
LEERINHOUDEN
|
- Haalbaarheidsstudie
- Budgetteringstechnieken
|
STUDIEMATERIAAL
|
Notities
|
WERKVORMEN
|
Soort werkvorm
|
uren
|
|
%
|
hoor- en werkcolleges:
|
28
|
lesuren
|
29,91
|
practicum en oefeningen:
|
0
|
lesuren
|
00,00
|
vormen van groepsleren:
|
0
|
lesuren
|
00,00
|
studietijd buiten contacturen:
|
61.6
|
klokuren
|
65,81
|
Verdere toelichting:
Hoorcolleges en oefeningen.
|
EVALUATIE
|
|
Eerste examenperiode
|
Schriftelijk examen: 20 punten (oefeningen + theorie (gesloten boek)).
|
tijd voor examinering
|
|
Tweede examenperiode
|
Schriftelijk examen: 20 punten (oefeningen + theorie (gesloten boek)).
|
|
| |
|
3 Hotelmanagement - 3HM - Onderdelen - E-business/9 |
|
|
|
O.O. heeft componenten: |
Neen |
Afstudeerrichting: |
-:- |
Code: |
3HM03 |
Academiejaar: |
2007-2008 |
Type: |
kernondersteunend |
Niveau: |
uitdiepend |
Programmajaar: |
3 |
Periode binnen het modeltraject: |
M:9 |
Aantal studiepunten: |
3 |
Wegingscoëfficient: |
3 |
Totaal aantal contacturen: |
30 |
Totaal studietijd: |
78 |
Deeltijds programma: |
|
Examencontract: |
mogelijk |
Deliberatie: |
mogelijk |
Vrijstelling of overdracht: |
mogelijk |
Onderwijstaal: |
Nederlands |
Lector(en): |
Holthof Christian
|
|
KORTE OMSCHRIJVING
|
De cursus E-Business is een inleiding op de werking van een aantal elektronische distributiekanalen.
|
COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren
van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)
|
Algemene competenties
|
|
Algemene beroepsgerichte competenties
|
|
Beroepsspecifieke competenties
|
|
SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN
|
- De student kent een aantal vormen van e-business in de hotelsector.
- De student heeft een elementair inzicht in de elektronische distributie in de hotelsector.
- De student kent een aantal basisprincipes van de e-marketing.
|
|
VEREISTE BEGINCOMPETENTIES
|
Opleidingsonderdelen waarvoor voorafgaand credits dienen behaald te zijn
|
Strategische Marketing
|
Opleidingsonderdelen die vooraf dienen gevolgd te zijn
|
Strategische Marketing
|
Andere begincompetenties
|
Geen
|
LEERINHOUDEN
|
- De werking van GDS, CRS, GDN, enz.
- Opbouw en beoordeling van websites
- Herintermediatie in de reissector
- Zoekmachinemarketing
- Basisprincipes van e-procurement en e-marketing
|
STUDIEMATERIAAL
|
Notities
|
WERKVORMEN
|
Soort werkvorm
|
uren
|
|
%
|
hoor- en werkcolleges:
|
28
|
lesuren
|
35,62
|
practicum en oefeningen:
|
0
|
lesuren
|
00,00
|
vormen van groepsleren:
|
0
|
lesuren
|
00,00
|
studietijd buiten contacturen:
|
48.6
|
klokuren
|
61,83
|
Verdere toelichting:
Hoorcolleges en oefeningen.
|
EVALUATIE
|
|
Eerste examenperiode
|
Schriftelijk examen (4 theorievragen op 20 punten (gesloten boek))
|
tijd voor examinering
|
|
Tweede examenperiode
|
Schriftelijk examen (4 theorievragen op 20 punten (gesloten boek))
|
|
| |
|
3 Hotelmanagement - 3HM - Onderdelen - Bedrijfsbezoeken/10 |
|
|
|
O.O. heeft componenten: |
Neen |
Afstudeerrichting: |
-:- |
Code: |
3HM06 |
Academiejaar: |
2007-2008 |
Type: |
kern |
Niveau: |
gespecialiseerd |
Programmajaar: |
3 |
Periode binnen het modeltraject: |
M:10 |
Aantal studiepunten: |
3 |
Wegingscoëfficient: |
3 |
Totaal aantal contacturen: |
29 |
Totaal studietijd: |
78 |
Deeltijds programma: |
|
Examencontract: |
niet mogelijk |
Deliberatie: |
mogelijk |
Vrijstelling of overdracht: |
mogelijk |
Onderwijstaal: |
Nederlands |
Lector(en): |
Holthof Christian Lanckriet Carlos
|
|
KORTE OMSCHRIJVING
|
De studenten maken kennis met de diverse beleidsaspecten van de horecasector. Dit gebeurt aan de hand van gastcolleges en bedrijfsbezoeken.
|
COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren
van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)
|
Algemene competenties
|
- HM102 Hij kan op systematische wijze de nodige informatie verzamelen en analyseren.
|
Algemene beroepsgerichte competenties
|
|
Beroepsspecifieke competenties
|
|
SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN
|
- De studenten hebben inzicht in de organisatie en in managementsystemen van bedrijven en in de verschillen in bedrijfscultuur van uiteenlopende bedrijven.
- De student kan de theoretische kennis bij confrontatie met de realiteit evalueren.
- De student kan zich aan de gangbare omgangsvormen en normen van de bedrijven aanpassen.
- De student kan zich inleven in een reële bedrijfssituatie en zich toekomstgericht ontplooien.
|
|
VEREISTE BEGINCOMPETENTIES
|
Opleidingsonderdelen waarvoor voorafgaand credits dienen behaald te zijn
|
De student is geslaagd in het tweede jaar hotelmanagement.
|
Opleidingsonderdelen die vooraf dienen gevolgd te zijn
|
De studenten hebben alle voorafgaande opleidingsonderdelen in het derde jaar gevolgd.
|
Andere begincompetenties
|
geen
|
LEERINHOUDEN
|
Bezoeken en uiteenzettingen
|
STUDIEMATERIAAL
|
Seminarieverslagen door studenten via een beurtrol
Persoonlijke notities
|
WERKVORMEN
|
Soort werkvorm
|
uren
|
|
%
|
hoor- en werkcolleges:
|
27
|
lesuren
|
29,35
|
practicum en oefeningen:
|
0
|
lesuren
|
00,00
|
vormen van groepsleren:
|
0
|
lesuren
|
00,00
|
studietijd buiten contacturen:
|
63
|
klokuren
|
68,48
|
Verdere toelichting:
Hoorcolleges en bezoeken
|
EVALUATIE
|
|
Eerste examenperiode
|
Er worden 10 punten toegewezen voor het schriftelijk kennisexamen (gesloten boek), 6 punten zijn voorzien voor het verslag en 4 punten worden voorzien voor aanwezigheid. Afspraken in verband met seminaries en voor verslaggeving worden schriftelijk in het begin van het academiejaar bekendgemaakt.
|
tijd voor examinering
|
|
Tweede examenperiode
|
Voor de tweede zittijd wordt er een schriftelijk kennisexamen (gesloten boek) op basis van de verslagen en de eigen notities van de seminaries voor het derde jaar voorzien. De punten van de verslagen en de aanwezigheid vervallen in de tweede zittijd.
|
|
| |
|
|
|
O.O. heeft componenten: |
Neen |
Afstudeerrichting: |
-:- |
Code: |
3HM07 |
Academiejaar: |
2007-2008 |
Type: |
kernondersteunend |
Niveau: |
gespecialiseerd |
Programmajaar: |
3 |
Periode binnen het modeltraject: |
M:10 |
Aantal studiepunten: |
3 |
Wegingscoëfficient: |
3 |
Totaal aantal contacturen: |
30 |
Totaal studietijd: |
78 |
Deeltijds programma: |
|
Examencontract: |
mogelijk |
Deliberatie: |
mogelijk |
Vrijstelling of overdracht: |
mogelijk |
Onderwijstaal: |
Nederlands |
Lector(en): |
Bogman Dominique
|
|
KORTE OMSCHRIJVING
|
Het opleidingsonderdeel beoogt studenten voor te bereiden op tewerkstelling in de Hotelsector, waarbij de juridische context een niet onbelangrijke rol speelt en dit door middel van het aanleren van theoretische kennis en praktijk gevallen.
|
COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren
van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)
|
Algemene competenties
|
- HM101 Denk- en redeneervaardigheid.
- HM102 Hij kan op systematische wijze de nodige informatie verzamelen en analyseren.
- HM104 Planmatig en op een creatieve wijze oplossingen tot stand brengen.
- HM108 Ingesteldheid tot levenslang leren.
|
Algemene beroepsgerichte competenties
|
- HM210 Hij merkt problemen op, analyseert ze grondig en probeert creatief tot oplossingen te komen.
|
Beroepsspecifieke competenties
|
- HM319 Hij beseft de noodzaak tot levenslang leren, hij heeft veel aandacht voor de evoluties in de hospitalitysector maar ook een brede maatschappelijke interesse. Hij kan zijn eigen leerproces aansturen.
|
SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN
|
- De student heeft notie van de verschillende juridische contexten en problematieken waarmee een hotelhouder (al dan niet onder de vorm van een vennootschap) kan geconfronteerd worden. Hij kan de situatie erkennen en gepast reageren.
- De student kent de gevolgen van het afsluiten van de gekende benoemde contracten (zoals de koop, handelshuur of huur en aanneming). Hij weet wat de gevolgen zijn van niet naleving van zijn verplichting als contractspartij.
- De student kan informatie vinden over de belangrijkste horecawetgeving en deze verstaan.
- De student is in staat de verantwoordelijkheid van de hotelhouder te begrijpen in de meer voorkomende situatie, zoals tewerkstelling van personeel, in zijn relaties met klanten en andere derden en is in staat de meeste courante toepassingen in te schatten.
|
|
VEREISTE BEGINCOMPETENTIES
|
Opleidingsonderdelen waarvoor voorafgaand credits dienen behaald te zijn
|
Inleiding tot het recht (module 6), meer bepaald burgerlijk recht en handelsrecht
|
Opleidingsonderdelen die vooraf dienen gevolgd te zijn
|
Inleiding tot het recht, meer bepaald burgerlijk recht en handelsrecht
|
Andere begincompetenties
|
nederlands
|
LEERINHOUDEN
|
- Wat is een gerechtelijke procedure; Hoe wordt ze gestart? Kunnen we een probleemsituatie anders oplossen?
- Het verbintenissenrecht en benoemde contracten:
- De koopovereenkomst; de huur en handelshuur; de aanneming en andere contracten (lastgeving, de dading, de lening, de borgtocht);
- Het hotelcontract
- De contractuele aansprakelijkheid
- De burgerlijke aansprakelijkheid van de hotelhouder.
- Hotelwetgeving.
- De vestiging van de hotelhouder
- Het decreet voor logiesverstrekkende bedrijven
- De milieuvergunning.
- De fiscale situatie van een zelfstandige hotelhouder en de vennootschap
|
STUDIEMATERIAAL
|
Syllabus uitgegeven door de lector met Capita Selecta
|
WERKVORMEN
|
Soort werkvorm
|
uren
|
|
%
|
hoor- en werkcolleges:
|
21
|
lesuren
|
22,58
|
practicum en oefeningen:
|
7
|
lesuren
|
07,53
|
vormen van groepsleren:
|
0
|
lesuren
|
00,00
|
studietijd buiten contacturen:
|
63
|
klokuren
|
67,74
|
Verdere toelichting:
- Hoorcolleges met vraag en leergesprekken
- Groepswerk: de analyse van rechtspraak inzake aansprakelijkheid.
|
EVALUATIE
|
|
Eerste examenperiode
|
Schriftelijk (op 20 punten - elke vraag 5 punten): een inzichtsvraag; termen; een kennisvraag en een praktische toepassing
|
tijd voor examinering
|
|
Tweede examenperiode
|
Schriftelijk: Schriftelijk (op 20 punten - elke vraag 5 punten): een inzichtsvraag; termen; een kennisvraag en een praktische toepassing
|
|
| |
|
3 Hotelmanagement - 3HM - Onderdelen - Talen: Frans, Engels, Duits |
|
|
|
O.O. heeft componenten: |
Neen |
Afstudeerrichting: |
-:- |
Code: |
30135 |
Academiejaar: |
2007-2008 |
Type: |
kern |
Niveau: |
gespecialiseerd |
Programmajaar: |
3 |
Periode binnen het modeltraject: |
M:9 |
Aantal studiepunten: |
6 |
Wegingscoëfficient: |
6 |
Totaal aantal contacturen: |
69 |
Totaal studietijd: |
156 |
Deeltijds programma: |
|
Examencontract: |
mogelijk |
Deliberatie: |
mogelijk |
Vrijstelling of overdracht: |
mogelijk |
Onderwijstaal: |
Nederlands |
Lector(en): |
Broos Jeanine Desmet Philippe Lippens An
|
|
KORTE OMSCHRIJVING
|
Tijdens de lessen oefenen we de mondelinge en schriftelijke taalvaardigheid, zowel de algemene als beroepsgeoriënteerde.
|
COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren
van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)
|
Algemene competenties
|
- HM101 Denk- en redeneervaardigheid.
- HM102 Hij kan op systematische wijze de nodige informatie verzamelen en analyseren.
- HM106 Hij kan effectief communiceren in meerdere talen op verschillende niveaus (gasten, collega?s, oversten, medewerkers, externe relaties?. Hij kan feedback geven en ontvangen. Hij legt vlot contacten.
- HM107 Hij heeft inzicht en staat open voor de internationale en interculturele context.
|
Algemene beroepsgerichte competenties
|
- HM209 Hij kan samenwerken met collega?s, hij functioneert goed in teamverband, hij kan inspireren en aanmoedigen om samen een optimale prestatie te leveren.
- HM211 Hij kan onderhandelen en bemiddelen, zowel met gasten als met medewerkers.
- HM212 Hij kan efficiënt opdrachten uitvoeren binnen een bepaald kader, werkt doelgericht om een zo optimaal mogelijk resultaat te bekomen (productief).
- HM215 Hij kan zelfstandig werken en wil verantwoordelijkheid nemen voor eigen gedrag en genomen beslissingen.
- HM216 Hij stelt hoge eisen aan zichzelf, gaat stipt om met afspraken en respecteert deadlines.
|
Beroepsspecifieke competenties
|
- HM318 Hij heeft een dienstverlenende instelling, de tevredenheid van gasten staat bij hem centraal.
- HM328 Hij kan omgaan met nieuwe situaties, nieuwe uitdagingen. Hij is kritisch en reflecteert op eigen handelen en stuurt voortdurend bij. Hij is gericht op voortdurende zelfontwikkeling, kan het eigen leerproces aansturen.
- HM329 Hij kan een gemotiveerd standpunt formuleren, hij neemt naargelang zijn verantwoordelijkheid zelf een beslissing of in overleg.
- HM332 Hij heeft een grondige kennis van grammatica en de woordenschat in het Frans, het Engels en het Duits. In deze talen is hij vertrouwd met de specifieke hospitality terminologie. Hij communiceert vlot (mondeling, schriftelijk, presentaties geven, vergaderen, e.d.m.?) in het Nederlands, Frans, Engels en Duits.
|
SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN
|
Specifieke doelstellingen voor de drie talen:
- De student kan effectief communiceren met gasten, collega's, oversten, medewerkers, externe relaties.
- De student beheerst de regels van de basisgrammatica en kan die toepassen, zowel schriftelijk als mondeling.
- De student kan relevante woordenschat gebruiken in de juiste (hotel)context.
- De student kan teksten vlot lezen, analyseren en de inhoud in eigen woorden weergeven.
- De student kan woorden en zinnen uit de geziene teksten vertalen naar het Nederlands.
- De student kan brieven en e-mails schrijven (o.a. sollicitatiebrief en C.V.)
- De student kan de inhoud van een luistertekst of video in eigen woorden weergeven.
- De student kan de uitspraakregels toepassen.
- De student kan informatie geven over de stageplaats en de inhoud van de functie.
- De student kan onderhandelen met klanten, medewerkers, etc.
|
|
VEREISTE BEGINCOMPETENTIES
|
Opleidingsonderdelen waarvoor voorafgaand credits dienen behaald te zijn
|
De student moet alle voorgaande modules (1e en 2e jaar) gevolgd hebben en de credits voor de talen in het 1e en 2de jaar HM behaald hebben.
|
Opleidingsonderdelen die vooraf dienen gevolgd te zijn
|
De student moet alle voorgaande modules (1e en 2e jaar) gevolgd hebben.
|
Andere begincompetenties
|
- De student beschikt over een grondige kennis van de basisgrammatica.
- De student beschikt over een woordenschat op het niveau 'gevorderd', zowel wat algemene als beroepsgeoriënteerde (horeca) woordenschat betreft.
- De student kan zinnen ontleden.
- De student beschikt over de ict-basisvaardigheden (word-documenten lezen en schrijven, powerpoint-presentatie maken).
- De student kan teksten analyseren.
- De student kan een vertalend/verklarend woordenboek gebruiken.
|
LEERINHOUDEN
|
De volgende onderwerpen komen in één of meerdere talen ter sprake: solliciteren, onderhandelen, personeelsbeleid, jobadvertenties interpreteren, klantentevredenheid, ...
Voor meer gedetailleerde informatie, zie de inhoudstabel van de cursus van elke taal afzonderlijk.
|
STUDIEMATERIAAL
|
Frans: Cursus ( J.Broos). Grammaticaal materiaal van de vorige opleidingsjaren , met nadruk op de vervoegingstabellen en voorzetseloverzichten.
Engels: Cursus (P. Desmet)
Duits: Cursus (A. Lippens)
|
WERKVORMEN
|
Soort werkvorm
|
uren
|
|
%
|
hoor- en werkcolleges:
|
42
|
lesuren
|
26,92
|
practicum en oefeningen:
|
21
|
lesuren
|
13,46
|
vormen van groepsleren:
|
0
|
lesuren
|
00,00
|
studietijd buiten contacturen:
|
87
|
klokuren
|
55,77
|
Verdere toelichting:
De lessen worden in een eerste fase ex cathedra gegeven met gelegenheid tot instuderen via klassicaal begeleide oefeningen zoals vertaling van in de teksten voorkomende zinnen . de student kan elke klassicaal gelezen tekst in résumévorm presenteren( in het Frans) , houdt daarbij rekening met de voornaamste boodschap hiervan en kan van het blad vertalen .
in een tweede fase bereiden de studenten per twee of drie een probleemsituatie voor ( na opgave van het onderwerp) en stellen een gedetailleerde oplossing voor die ten aanhore van de hele klas gebracht wordt.Uit stageverslagen is gebleken dat de voornaamste competentie van de toekomstige hotelmanager bestaat in het correct negocieren in alle professionele situaties. Hierbij zal de student rekening houden met de culturele verschillen die er bestaan tussen zijn eigen milieu en die van zijn werkgever,collega of gast.
|
EVALUATIE
|
|
Eerste examenperiode
|
Frans:
- schriftelijk : op 10 punten waarin de gelezen teksten als uitgangspunt dienen om de schrijfvaardigheid en de woordkennis te testen
- mondeling : op 10 punten om de attitude , de juiste uitspraak en woordgebruik te evalueren.Inhoudelijk wordt gepeild naar de competentie om probleemsituaties op te lossen.
Engels:
- schriftelijk: op 10 punten
- mondeling: op 10 punten: sollicitatiegesprek i.v.m. de stageplaats
Duits:
- schriftelijk: 10 punten
- mondeling: 6 punten
- permanente evaluatie: 4 punten
|
tijd voor examinering
|
|
Tweede examenperiode
|
Frans: een schriftelijk examen op 20 punten
Engels: idem als in eerste zittijd
Duits: schriftelijk: 10 punten / mondeling: 10 punten
|
|
| |
|
3 Hotelmanagement - 3HM - Onderdelen - Management dossier |
|
|
|
O.O. heeft componenten: |
Neen |
Afstudeerrichting: |
-:- |
Code: |
30136 |
Academiejaar: |
2007-2008 |
Type: |
kern |
Niveau: |
gespecialiseerd |
Programmajaar: |
3 |
Periode binnen het modeltraject: |
M:9 |
Aantal studiepunten: |
9 |
Wegingscoëfficient: |
9 |
Totaal aantal contacturen: |
55 |
Totaal studietijd: |
234 |
Deeltijds programma: |
|
Examencontract: |
niet mogelijk |
Deliberatie: |
mogelijk |
Vrijstelling of overdracht: |
mogelijk |
Onderwijstaal: |
Nederlands |
Lector(en): |
Bruggeman Geert Decleir Inge Desmet Philippe Swartelé Barbara Verstraete Ludo
|
|
KORTE OMSCHRIJVING
|
|
COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren
van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)
|
Algemene competenties
|
|
Algemene beroepsgerichte competenties
|
|
Beroepsspecifieke competenties
|
|
SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN
|
- op basis van de verworven competenties een realistisch managementdossier kunnen samenstellen dat relevant is voor de gastvrijheidssector
- de student kan in team een realistisch dossier opstellen
- het team kan de verschillende facetten op een wetenschappelijk onderbouwde manier uitwerken en op elkaar afstemmen
- het team slaagt erin om op een efficiënte wijze (planning, taakverdeling, organisatie en communicatie), rekeninghoudend met de principes van 'projectmanagement', te komen tot het vooropgestelde eindproduct
- het team kan het project op een professionele manier (met behulp van Power-point) presenteren en toelichten, waarbij elk teamlid blijk geeft van grondige kennis van het dossier
- de student is bereid tot samenwerken, rekeninghoudend met de beperkingen en kwaliteiten van anderen en van zichzelf ; hij kan opkomen voor zijn eigen mening en respecteert die van de andere groepsleden
- de student neemt verantwoordelijkheid voor toegekende taken en houdt zich aan gemaakte afspraken
- hij heeft een positieve inbreng in het team en kan omgaan met kritiek en feedback
|
|
VEREISTE BEGINCOMPETENTIES
|
Opleidingsonderdelen waarvoor voorafgaand credits dienen behaald te zijn
|
|
Opleidingsonderdelen die vooraf dienen gevolgd te zijn
|
|
Andere begincompetenties
|
De competenties uit de voorgaande modules.
|
LEERINHOUDEN
|
- De studenten stellen in teamverband een managementdossier samen m.b.t. een vooraf vastgelegd onderwerp. Dit dossier bevat minstens het aantal opgegeven facetten (zie lijst met onderwerpen). Deze facetten worden op een wetenschappelijk onderbouwde manier uitgewerkt en vormen een sluitend geheel.
- Voor de begeleiding van de groepsprocessen wordt er aan elke groep een procesbegeleider (lector) toegewezen.
- Het werk wordt afgegeven op het einde van de 10de module. Een presentatie voor een jury is voorzien op het einde van de eerste zittijd.
|
STUDIEMATERIAAL
|
Bundel: Managementproject 3° jaar hotelmanagement: deze omvat alle afspraken betreffende inhoud, werkwijze, vormvereisten, timing, begeleiding en evaluatie.
|
WERKVORMEN
|
Soort werkvorm
|
uren
|
|
%
|
hoor- en werkcolleges:
|
4
|
lesuren
|
01,11
|
practicum en oefeningen:
|
0
|
lesuren
|
00,00
|
vormen van groepsleren:
|
50
|
lesuren
|
13,91
|
studietijd buiten contacturen:
|
304.4
|
klokuren
|
84,70
|
Verdere toelichting:
Werkvormen:
Andere vormen van groepsleren : 15 uren
- projectmatig werken
- teamwerk en groepsleren
- coaching- en evaluatiegesprekken
|
EVALUATIE
|
|
Eerste examenperiode
|
- 3 rubrieken waarbij de student geslaagd moet zijn voor elke rubriek afzonderlijk:
- productevaluatie: 50/12O (beoordeling van het werk op inhoud door een deskundige jury: deels een groepsscore, deels een individuele beoordeling)
- presentatie en verdediging: 20/120 (jury)
- procesevaluatie: 50/120 (beoordeling van de werking van het team 20/50, individuele evaluatie 30/50)
- De score op 120 wordt herleid naar 20 punten op het eindrapport.
- Indien het eindproduct niet voldoet aan een aantal minimumvoorwaarden betreffende taal, spelling, stijl en vorm wordt het niet aanvaard voor de betreffende zittijd.Bij een tekort op rubriek 3 (procesevaluatie) wordt rubriek 1 en 2 niet geëvalueerd!
|
tijd voor examinering
|
|
Tweede examenperiode
|
Een eventuele 2° zittijd is alleen mogelijk voor rubriek 1 en 2, dus niet voor 3!
|
|
| |
|
3 Hotelmanagement - 3HM - Onderdelen - Managementstage/11 & 12 |
|
|
|
O.O. heeft componenten: |
Neen |
Afstudeerrichting: |
-:- |
Code: |
3HM08 |
Academiejaar: |
2007-2008 |
Type: |
kern |
Niveau: |
gespecialiseerd |
Programmajaar: |
3 |
Periode binnen het modeltraject: |
M:11 |
Aantal studiepunten: |
30 |
Wegingscoëfficient: |
30 |
Totaal aantal contacturen: |
916 |
Totaal studietijd: |
780 |
Deeltijds programma: |
|
Examencontract: |
niet mogelijk |
Deliberatie: |
mogelijk |
Vrijstelling of overdracht: |
mogelijk |
Onderwijstaal: |
Nederlands |
Lector(en): |
Decleir Inge Desmet Philippe Holthof Christian Lanckriet Carlos Lippens An Moerenhout Leen Swartelé Barbara Van Nijlen Bart Van Tricht Luc
|
beschrijving nog niet beschikbaar
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|