ECTS-database Plantijn Hogeschool
  
 

1 Hotelmanagement - 1HM - Onderdelen - Hotelpraktijk/1
  

O.O. heeft componenten: Neen
Afstudeerrichting: -:-
Code: 1HM06
Academiejaar: 2007-2008
Type: keuze
Niveau: inleidend
Programmajaar: 1
Periode binnen het modeltraject: M:1
Aantal studiepunten: 3
Wegingscoëfficient: 3
Totaal aantal contacturen: 64
Totaal studietijd: 78
Deeltijds programma:
Examencontract: mogelijk
Deliberatie: mogelijk
Vrijstelling of overdracht: mogelijk
Onderwijstaal: Nederlands
Lector(en): Van Nijlen Bart


 

KORTE OMSCHRIJVING

Deze cursus kadert in de gecreëerde flexibele leerwegen binnen module 1 om het verschil in voorkennis bij de studenten op te vangen. Studenten met voldoende boekhoudkundige achtergrond dienen het keuzevak 'Hotelpraktijk' te volgen (verplichte leerroute). De studenten met een andere vooropleiding hebben de mogelijkheid om dit opleidingsonderdeel vrijblijvend te volgen (via de 2de lessenreeks).

Het doel van dit opleidingsonderdeel is de studenten vertrouwd te maken met het praktische werk achter de schermen van een hotelbedrijf, meerbepaald in de keuken en in het restaurant. Deze praktische basisvorming is mogelijk van essentieel belang om later optimaal te kunnen functioneren binnen de complexe organisatie van de hospitality business. 


COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
 Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)

Algemene competenties

  • HM105 Kunnen uitvoeren van eenvoudige leidinggevende en managementtaken. Hij heeft vaardigheden m.b.t. het coachen, het stimuleren, het coördineren, het controleren, het innoveren, het organiseren.
Algemene beroepsgerichte competenties
  • HM209 Hij kan samenwerken met collega?s, hij functioneert goed in teamverband, hij kan inspireren en aanmoedigen om samen een optimale prestatie te leveren.
  • HM212 Hij kan efficiënt opdrachten uitvoeren binnen een bepaald kader, werkt doelgericht om een zo optimaal mogelijk resultaat te bekomen (productief).
  • HM216 Hij stelt hoge eisen aan zichzelf, gaat stipt om met afspraken en respecteert deadlines.
Beroepsspecifieke competenties
  • HM318 Hij heeft een dienstverlenende instelling, de tevredenheid van gasten staat bij hem centraal.

SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN
  • De student kan functioneren in teamverband bij het uitvoeren van de taken hem opgelegd binnen het keuken- en restaurantgebeuren.
  • De student heeft een praktisch inzicht in de organisatie van het keuken- en restaurantwerk.
  • De student heeft een praktisch inzicht in de verschillende aspecten binnen het keuken- en restaurantgebeuren (keukentechnisch, voedingstechnisch, restauranttechnisch en menukundig) en ervaart dit op een proefondervindelijke wijze.
  • De student kan de link leggen tussen de praktijklessen en het opleidingsonderdeel 'Introductie technologie' binnen dezelfde module.
  • De student kan het kenmerkend taalgebruik van keuken en restaurant hanteren.
  • De student heeft praktisch inzicht in productkennis.
  • De student kan samenwerken met collega's en kan goed functioneren in teamverband.
  • De student kan de veiligheids- en hygiënereglementering in de praktijk toepassen.
  • De student kan zelfstandig op een efficiënte en doelgerichte wijze, binnen een vooropgesteld tijdsbestek, ondermeer rekening houdend met de veiligheids- en hygiënereglementering, een tweegangenmenu uit het vooropgestelde programma bereiden en serveren. 
  • De student kan, op basis van een vooropgesteld gerecht uit het programma, een bestellijst opstellen en een kostprijsanalyse uitwerken. Hierbij respecteert hij/zij de vooropgestelde deadlines (praktijkbundel).
  • De student kan een verslag opstellen van de opgedane praktijkervaring keuken en zaal (praktijkbundel).

VEREISTE BEGINCOMPETENTIES
Opleidingsonderdelen waarvoor voorafgaand credits dienen behaald te zijn
geen
Opleidingsonderdelen die vooraf dienen gevolgd te zijn
geen
Andere begincompetenties
geen
LEERINHOUDEN
  • 14 praktijksessies van telkens 4 lesuren.
  • Het volledige programma met de inhoud van de praktijksessies (keuken/zaal) wordt bekendgemaakt bij de aanvang van de cursus. Tijdens deze praktijklessen wordt aandacht besteed aan alle basiscompetenties die nodig zijn om optimaal te kunnen functioneren binnen het keuken- en restaurantgebeuren.
  • Praktijklessen restaurant: Binnen deze lessen wordt ondermeer aandacht besteed aan het dekken van een tafel, het dragen van borden, het noteren van een bestelling en deze doorgeven aan de keuken, het serveren van dranken, het opdienen (plate service) van gerechten en het afruimen van de tafel.
  • Praktijklessen keuken: Via het bereiden van diverse gerechten wordt ervoor gezorgd dat alle basishandelingen aan bod worden gebracht om optimaal te kunnen functioneren in een keuken. Verder wordt ondermeer aandacht besteed aan het praktisch organiseren van een dienst, het ervaren van het kenmerkend taalgebruik in de keuken, het ontwikkelen van productkennis, het leren functioneren binnen een team en het toepassen van de veiligheids- en hygiënereglementering.


STUDIEMATERIAAL
Syllabus ter beschikking gesteld bij de aanvang van de cursus, aangevuld met eigen nota's
WERKVORMEN
Soort werkvorm uren  

%

hoor- en werkcolleges:

0

 lesuren

  00,00

practicum en oefeningen:

56

 lesuren

  60,48

vormen van groepsleren:

0

 lesuren

  00,00

studietijd buiten contacturen:

28.6

 klokuren

  30,89

Verdere toelichting:
  • Praktijklessen keuken: het voorbereiden en bereiden van gerechten (cfr. programma) waarbij bovenvermelde leerdoelen/doelstellingen centraal staan.
  • Praktijklessen zaal: tafel dekken, borden dragen, bestellingen noteren en doorgeven aan de keuken, dranken serveren, opdienen (plate service), afruimen.

EVALUATIE

Eerste examenperiode
  • Praktijkexamen (15 van de 20 punten).
    • Praktijkexamen keuken : een selectie van 2 soepen, 2 voorgerechten, 2 hoofdschotels en 2 nagerechten uit het programma wordt op voorhand bekendgemaakt aan de studenten zodat ze zich kunnen voorbereiden op het praktijkexamen keuken. Op de dag van het examen beslist het lot welk tweegangenmenu (door de chef samengesteld en waarin telkens verschillende vaardigheden aan bod komen) de student dient te bereiden. De evaluatie omvat zowel een proces- als een productevaluatie. De procesevaluatie handelt over de productie van de gerechten in de keuken (met ondermeer werkmethode, versnijdingen, bereidingen, hygiëne,…). De procesevaluatie slaat op het afgeleverde product (met ondermeer organoleptische kwaliteit van het gerecht : presentatie, smaak, temperatuur, gaarheid en de naleving van de opgelegde tijdslimiet…). De evaluatie gebeurt zowel door de praktijkleerkracht als door een extern jurylid.
    • Het praktijkexamen zaal bestaat uit drie onderdelen : het dekken van een tafel, houding/vakkennis (theoretische vragen) en de bediening van een tafel voor twee personen.
    • De verdeling van de punten 'keukenpraktijk' en 'zaalpraktijk' is 12/3.
  • Permanente evaluatie (3 van de 20 punten) :
    • Op basis van medewerking in de les. Afspraken omtrent medewerking worden door de leerkracht bij de aanvang van de eerste praktijkles bekendgemaakt. Een afwezigheid tijdens de praktijkles dient door de student te worden gewettigd. Het betreffende document wordt op het secretariaat binnengebracht, een kopij wordt aan de praktijkleerkracht overgemaakt op de dag dat men opnieuw de volgende praktijkles hervat. Per onwettige afwezigheid of te laat komen verliest de student 0,5 punt tot maximaal 0/3 voor dit onderdeel.
  • Praktijkbundel (2 van de 20 punten) :
    • Afspraken omtrent inhoud en lay-out worden bij de aanvang van de eerste praktijkles bekendgemaakt.
    • Inhoud : uitwerking van een technische fiche van één gerecht uit de praktijklessen (kostprijsberekening, bondige weergave van de bereidingswijze), verslagen van de praktijklessen zaal en keuken, aangevuld met ondermeer je eigen bevindingen van de gevolgde praktijkopleiding.
    • Deze bundel dient uiterlijk op de dag van het praktijkexamen te worden ingediend.

tijd voor examinering
uren
8

%
 
 08,64

Tweede examenperiode
Voor de 2de zittijd is de evaluatie alleen gebaseerd op een praktijkexamen (18 van de 20 punten) en de praktijkbundel (2 van de 20 punten).