1 Hotelmanagement - 1HM - Onderdelen - Reception en housekeeping/3 |
|
|
|
O.O. heeft componenten: |
Neen |
Afstudeerrichting: |
-:- |
Code: |
1HM12 |
Academiejaar: |
2007-2008 |
Type: |
kern |
Niveau: |
inleidend |
Programmajaar: |
1 |
Periode binnen het modeltraject: |
M:3 |
Aantal studiepunten: |
3 |
Wegingscoëfficient: |
3 |
Totaal aantal contacturen: |
46 |
Totaal studietijd: |
78 |
Deeltijds programma: |
|
Examencontract: |
mogelijk |
Deliberatie: |
mogelijk |
Vrijstelling of overdracht: |
mogelijk |
Onderwijstaal: |
Nederlands |
Lector(en): |
Lanckriet Carlos
|
|
KORTE OMSCHRIJVING
|
We trachten de studenten een inzicht mee te geven in de grote lijnen van de werking van de afdelingen receptie (front office) en huishouding (housekeeping) in een hotel. Er is een groepsopdracht waar enkele aspecten van de leerstof praktisch aan bod komen.
|
COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren
van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)
|
Algemene competenties
|
- HM101 Denk- en redeneervaardigheid.
|
Algemene beroepsgerichte competenties
|
- HM209 Hij kan samenwerken met collega?s, hij functioneert goed in teamverband, hij kan inspireren en aanmoedigen om samen een optimale prestatie te leveren.
|
Beroepsspecifieke competenties
|
- HM318 Hij heeft een dienstverlenende instelling, de tevredenheid van gasten staat bij hem centraal.
|
SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN
|
- De student kent het begrip management, type hotels, een aantal hotelgroepen, enkele organisaties verbonden aan de hotelindustrie en enkele elementen van de hotelclassificatie.
- De student kan functies van de afdelingen receptie en housekeeping en van andere afdelingen in een hotelorganogram situeren.
- De student kent taken van leidinggevend en uitvoerend personeel van de afdelingen receptie en housekeeping en van andere afdelingen.
- De student kent een controlesysteem op een personeelsbestand van een hotel.
- De student kent het hotelkameraanbod.
- De student kent afspraken bij reserveren van een hotelkamer, bij aankomst, tijdens het verblijf en bij vertrek van de gast.
- De student kent aspecten in de planning van de kamerafdeling en kan berekeningen hier toepassen.
- De student kent de hoofdlijnen van een exploitatierekening van een hotel en van een kamerafdeling en kan enkele berekeningen hier toepassen.
- De student kent enkele kwaliteitssystemen toegepast in de hotelsector en kan hier enkele relaties tussen operationele afdelingen in een hotel leggen.
- De student kent vaktermen in een vreemde taal die voorkomen in de internationale hotelindustrie, en kan deze verklaren en toepassen.
|
|
VEREISTE BEGINCOMPETENTIES
|
Opleidingsonderdelen waarvoor voorafgaand credits dienen behaald te zijn
|
geen
|
Opleidingsonderdelen die vooraf dienen gevolgd te zijn
|
geen
|
Andere begincompetenties
|
geen
|
LEERINHOUDEN
|
Deel 1 van de cursus bevat 13 eenheden (aspecten, onderwerpen), deel 2 heeft 12 eenheden, 25 in totaal, de leerinhoud is als volgt samengevat:
- Management, organisaties verbonden aan de hotelsector, hotelclassificatie
- Personeel in een hotelbedrijf, taakomschrijvingen, organogram, structuur van de kamerafdeling, planning aantal medewerkers
- Jaarexploitatierekening van een hotel, verlies- en winstrekening van een kamerafdeling, planning kamerafdeling, kengetallen in de kamerafdeling en in een hotel
- Verkoopresultaten
- Quality Assurance Programme
- Aanbod van de kamerafdeling
- Afspraken en dienstverlening bij reservering, bij aankomst, tijdens het verblijf en bij vertrek van de gast
|
STUDIEMATERIAAL
|
Cursus van de lesgever.
|
WERKVORMEN
|
Soort werkvorm
|
uren
|
|
%
|
hoor- en werkcolleges:
|
22
|
lesuren
|
35,48
|
practicum en oefeningen:
|
6
|
lesuren
|
09,68
|
vormen van groepsleren:
|
16
|
lesuren
|
25,81
|
studietijd buiten contacturen:
|
16
|
klokuren
|
25,81
|
Verdere toelichting:
Er worden hoorcolleges gegeven. De opdracht wordt tijdens de eerste les bekendgemaakt. De structuur van de cursus geeft 13 eenheden in deel 1 en 12 eenheden in deel 2 weer. In deel 1 zijn er soms bijlagen per eenheid, in deel 2 zijn de bijlagen gegroepeerd. De lessen worden doorheen de 25 eenheden van de leerinhoud gegeven: we adviseren de student de rode draad van de leerinhoud tijdens de lessen zelf nauwgezet bij te houden aan de hand van bijvoorbeeld persoonlijke nota's en structuur.
|
EVALUATIE
|
|
Eerste examenperiode
|
Er zijn 20 punten waarvan er 17 voorzien zijn voor het schriftelijk examen (gesloten boek, vragen zowel op kennis- als op toepassingsniveau) en 3 punten voor de opdracht. (totaal 20 punten)
|
tijd voor examinering
|
|
Tweede examenperiode
|
Er is een schriftelijk examen op 17 punten (gesloten boek, vragen zowel op kennis- als op toepassingsniveau), de bekomen punten op 3 voor de opdracht blijven behouden. (totaal 20 punten)
|
|
| |
|