1 Onderwijs, Secundair onderwijs - 1VOPK - Onderdelen - Voeding |
|
|
|
Component behoort tot O.O.: |
Major Voeding-verzorging (module 1) |
Afstudeerrichting: |
-:- |
Code: |
10155 |
Academiejaar: |
2007-2008 |
Type: |
? |
Niveau: |
? |
Programmajaar: |
1 |
Periode binnen het modeltraject: |
: |
Aantal studiepunten: |
nvt |
Wegingscoëfficient: |
66 |
Totaal aantal contacturen: |
39 |
Totaal studietijd: |
102,96 |
Deeltijds programma: |
|
Vrijstelling of overdracht: |
niet mogelijk |
Onderwijstaal: |
Nederlands |
Lector(en): |
Seghers Annemie
|
|
KORTE OMSCHRIJVING
|
Je leert hoe je gezonde voeding samenstelt. Je bereidt gerechten hygiënisch en methodisch en je koopt economisch aan.Aspecten van voedingsleer, veilig gebruik en onderhoud van allerlei moderne keukenapparatur en bereidingstechnieken komen geïntegreed in de lessen aan bod.
|
COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren
van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)
|
Algemene competenties
|
- SO102 Is flexibel in denken en handelen.
- SO103 Geeft blijk van verantwoordelijkheidszin.
- SO104 Kan zichzelf kritisch evalueren en ontplooit zich verder.
|
Algemene beroepsgerichte competenties
|
- SO207 Kan samenwerken met collega's en stagementoren.
- SO208 Verzorgt zijn taal, drukt zich duidelijk uit, structureert de boodschap.
- SO209 Kan analytisch denken en zich een oordeel vormen.
- SO210 Toont maatschappelijke betrokkenheid en is vernieuwingsgericht.
- SO211 Creatief zijn.
|
Beroepsspecifieke competenties
|
- SO314 Werkt doelgericht.
- SO320 Bezit kennis, inzichten, vaardigheden en attitudes in de vakdomeinen die in de opleiding aan bod komen.
|
SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN
|
-
Kan eigen leerpunten aangeven aan de hand van een zelfevaluatieformulier. Behoudt overzicht en reageert wendbaar bij onverwachte omstandigheden. De student blijft rustig bij onverwachte omstandigheden in de keuken.
-
Opdrachten krijgen een verzorgde stijl en overzichtelijke lay-out.
-
Kan werken met verschillende recepturen. Ziet verbanden en heeft een goed onderbouwde argumentatie bij de keuze van kooktechnieken. Staat open voor nieuwe ontwikkelingen binnen het vakgebied. Kan kritisch denken ten aanzien van informatie en massamedia. Uit creativiteit bij realisatie van opdrachten. Taken worden goed voorbereid en afspraken gerespecteerd.
-
Legt verband tussen lesonderwerpen in eigen opleiding (hogeschoolniveau) en aanpak lesonderwerpen gericht op doelgroep SO.
-
Juist gebruik van materieel en technieken. Kennis van de voedingsleer en warenkennis verruimen.
|
|
VEREISTE BEGINCOMPETENTIES
|
Opleidingsonderdelen waarvoor voorafgaand credits dienen behaald te zijn
|
geen
|
Opleidingsonderdelen die vooraf dienen gevolgd te zijn
|
geen
|
Andere begincompetenties
|
geen
|
LEERINHOUDEN
|
-
Algemene voedingsleer
-
Warenkennis, water koffie, thee, brood, deegwaren, rijst, aardappelen, groenten en fruit
-
Receptenleer en kooktechnieken
- Kooktechnieken toepassen
|
STUDIEMATERIAAL
|
-
Plantijn-cursus
-
Irene van Blommestein, KOOK OOK, Nederlands Voedingsbureau voor voeding, 2001
-
J.G. van Eden, RECEPTENLEER, Bereidingstechnieken en -processen, HB uitgevers, 2001
-
V. Hertogs, S. Baekelant, KOOKBLAADJES, Uitgeverij De Boeck
-
Bb-cursus Voeding
-
Brochures voedingsvoorlichting
- Vaktijdschriften en kookboeken Schoolbib.
|
WERKVORMEN
|
Soort werkvorm
|
uren
|
|
%
|
hoor- en werkcolleges:
|
11
|
lesuren
|
11,11
|
practicum en oefeningen:
|
22
|
lesuren
|
22,22
|
vormen van groepsleren:
|
|
lesuren
|
00,00
|
studietijd buiten contacturen:
|
60
|
klokuren
|
60,61
|
Verdere toelichting:
-
Praktijksessies, onder begeleiding, voorbereide recepten uitwerken.
-
Therorielessen, voedingsleer en warenkennis
|
EVALUATIE
|
|
Eerste examenperiode
|
|
tijd voor examinering
|
|
Tweede examenperiode
|
|
|
| |
|