1 Onderwijs, Secundair onderwijs - 1VOPK - Onderdelen - Voeding |
|
|
|
Component behoort tot O.O.: |
Major Voeding-verzorging (module 2) |
Afstudeerrichting: |
-:- |
Code: |
10158 |
Academiejaar: |
2007-2008 |
Type: |
? |
Niveau: |
? |
Programmajaar: |
1 |
Periode binnen het modeltraject: |
: |
Aantal studiepunten: |
nvt |
Wegingscoëfficient: |
66 |
Totaal aantal contacturen: |
57 |
Totaal studietijd: |
102,96 |
Deeltijds programma: |
|
Vrijstelling of overdracht: |
niet mogelijk |
Onderwijstaal: |
Nederlands |
Lector(en): |
Seghers Annemie
|
|
KORTE OMSCHRIJVING
|
Je leert hoe je gezonde voeding samenstelt. Je bereid gerechten hygiênisch en methodisch en koopt economisch aan. Aspecten van voedingsleer, veilig gebruik en onderhoud, van allerlei moderne keukenapparatuur en bereidingstechnieken komen geïntegreed in de lessen aan bod.
|
COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren
van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)
|
Algemene competenties
|
- SO102 Is flexibel in denken en handelen.
- SO103 Geeft blijk van verantwoordelijkheidszin.
- SO104 Kan zichzelf kritisch evalueren en ontplooit zich verder.
|
Algemene beroepsgerichte competenties
|
- SO207 Kan samenwerken met collega's en stagementoren.
- SO208 Verzorgt zijn taal, drukt zich duidelijk uit, structureert de boodschap.
- SO209 Kan analytisch denken en zich een oordeel vormen.
- SO210 Toont maatschappelijke betrokkenheid en is vernieuwingsgericht.
- SO211 Creatief zijn.
- SO212 Kan organiseren.
|
Beroepsspecifieke competenties
|
- SO314 Werkt doelgericht.
- SO320 Bezit kennis, inzichten, vaardigheden en attitudes in de vakdomeinen die in de opleiding aan bod komen.
|
SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN
|
-
Kan eigen leerpunten aangeven aan de hand van een zelfevaluatieformulier. Behoudt overzicht en reageert wendbaar bij onverwachte omstandigheden. De student blijft rustig bij onverwachte omstandigheden in de keuken.
-
Opdrachten krijgen een verzorgde stijl en overzichtelijke lay-out. Werkt actief mee bij de voorbereiding en realisatie van groepsopdrachten.
-
Kan werken met verschillende recepturen. Ziet verbanden en heeft een goed onderbouwde argumentatie bij de keuze van kooktechnieken. Staat open voor nieuwe ontwikkelingen binnen het vakgebied. Kan kritisch denken ten aanzien van informatie en massamedia. Uit creativiteit bij realisatie van opdrachten. Taken worden goed voorbereiden afspraken gerespecteerd.
-
Legt verband tussen lesonderwerpen in eigen opleiding (hogeschoolniveau) en aanpak lesonderwerpen gericht op doelgroep SO. De student kan moeilijkheden en aandachtspunten in recepten aanduiden.
- Juist gebruik van materieel en technieken. Kennis van de voedingsleer en warenkennis verruimen.
|
|
VEREISTE BEGINCOMPETENTIES
|
Opleidingsonderdelen waarvoor voorafgaand credits dienen behaald te zijn
|
|
Opleidingsonderdelen die vooraf dienen gevolgd te zijn
|
Voeding module 1
|
Andere begincompetenties
|
geen
|
LEERINHOUDEN
|
- Algemene voedingsleer, voedingsvoorlichting
- Warenkennis, melkproducten, kaas, eieren, vlees, vis en bereidingsvetten
- Receptenleer en kooktechnieken
- Kooktechnieken toepassen
|
STUDIEMATERIAAL
|
-
Plantijn-cursus
-
Irene van Blommestein, KOOK OOK, Nederlands Voedingsbureau voor voeding, 2001
-
J.G. van Eden, RECEPTENLEER, Bereidingstechnieken en -processen, HBuitgevers, 2001
-
V. Hertogs, S. Baekelant, KOOKBLAADJES, Uitgeverij De Boeck
-
Bb-cursus Voeding
-
brochures voedingsvoorlichting
- Vaktijdschriften en kookboeken Schoolbib.
|
WERKVORMEN
|
Soort werkvorm
|
uren
|
|
%
|
hoor- en werkcolleges:
|
10
|
lesuren
|
09,35
|
practicum en oefeningen:
|
35
|
lesuren
|
32,71
|
vormen van groepsleren:
|
6
|
lesuren
|
05,61
|
studietijd buiten contacturen:
|
50
|
klokuren
|
46,73
|
Verdere toelichting:
|
EVALUATIE
|
|
Eerste examenperiode
|
|
tijd voor examinering
|
|
Tweede examenperiode
|
|
|
| |
|