ECTS-database Plantijn Hogeschool
  
 

2 Onderwijs, Secundair onderwijs - 2VKTT - Onderdelen - Chemische technologie (T + praktijk)
  

O.O. heeft componenten: Neen
Afstudeerrichting: -:-
Code: 00101
Academiejaar: 2007-2008
Type: kernondersteunend
Niveau: uitdiepend
Programmajaar: 2
Periode binnen het modeltraject: S:1
Aantal studiepunten: 4
Wegingscoëfficient: 4
Totaal aantal contacturen: 52
Totaal studietijd: 104
Deeltijds programma:
Examencontract: mogelijk
Deliberatie: mogelijk
Vrijstelling of overdracht: mogelijk
Onderwijstaal: Nederlands
Lector(en): De Ridder Ingrid


 

KORTE OMSCHRIJVING

Additieven in voedingsmiddelen geeft ons een idee van waarom we additieven toevoegen, waar de gevaren liggen en wat de effecten zijn op de voedingsmiddelen. Dit sluit aan bij voeding.

Zepen en detergenten sluit aan bij verzorging.  Hierin onderzoeken we waarom we ons niet met water alleen kunnen wassen.  Wat zijn detergenten eigenlijk?Welke soorten zijn er? Welke additieven worden er aan detergenten toegevoegd? Waarom?

Polymeren behandelt de natuurlijke vezels, de halfsynthetische en de kunstmatige vezels.  We bekijken de eigenschappen, gedrag, toxiciteit en milieuhygiënische aspecten van de kunststoffen.

In het onderdeel praktijk voeren we proeven uit op sacchariden, proteïnen om hun eigenschappen te onderzoeken.  We maken zelf zeep en testen de eigenschappen van detergenten.  We bekijken de symbolen op de industriële zeepverpakkingen en zoeken uit welke we niet mogen mengen.

We testen sulfieteen op vruchtensappen en wijn.  We onderzoeken of er nitraten en nitrieten zitten in verse groenten en diepvreisgroenten.  We maken zelf cosmetische producten en we doen herkkeningsproeven op kunststoffen.


COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
 Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)

Algemene competenties

    Algemene beroepsgerichte competenties
      Beroepsspecifieke competenties
      • SO320 Bezit kennis, inzichten, vaardigheden en attitudes in de vakdomeinen die in de opleiding aan bod komen.

      SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN

      1. De student kan deze onderwerpen en inhouden begrijpen en reproduceren

      voor het deel prakticum :

       1.De student voert zelf proeven uit.
      2. De studenten toetst de theorie.
      3. De student zoekt verklaringen voor de waargenomen fenomenen in hun theoretische cursus.
      4. De student werkt met materialen en voedingsmiddelen.


      VEREISTE BEGINCOMPETENTIES
      Opleidingsonderdelen waarvoor voorafgaand credits dienen behaald te zijn
      Cursus chemie 1ste jaar.

      Opleidingsonderdelen die vooraf dienen gevolgd te zijn

      Andere begincompetenties

      LEERINHOUDEN
      • Onderdeel practicum
        • In dit onderdeel zitten de labo-oefeningen die aansluiten bij de vakken chemische technologie, voeding, biochemie, textielkennis.
        • Volgende onderwerpen worden uitgewerkt : eigenschappen van het gedrag van sacchariden en eiwitten. Uitvoeren van een verzeping, maken van cosmetische producten, proeven op kunststoffen, nitraten en nitrieten in groenten bepalen, sulfieten in wijn en vruchtensappen.
        • Het doel is een aantal eigenschappen van stoffen te leren kennen. Anderzijds wordt de nadruk gelegd op wat er in bepaalde voedingsstoffen aanwezig is of niet aanwezig is.
        • Het verband met de theorie moet door de student gelegd kunnen worden en dit geeft een uitbreiding van zijn kennis over de onderwerpen. 
        • De student moet een aantal experimenten kunnen uitvoeren en interpreteren en een wetenschappelijk verslag kunnen maken van wat waargenomen is.  En samen met de theoretische achtergrond uit de andere cursussen een zinnig besluit kunnen formuleren.
      • voor de theorie
        • er wordt gewerkt rond additieven, detergenten, vezels (bio, halfsynthetische en synthetische)
        • dit is een ondersteuning voor voeding, verzorging en textiel

       


      STUDIEMATERIAAL
      Labomateriaal, cursus van dit vak en de cursussen van de theoretische vakken.

      WERKVORMEN
      Soort werkvorm uren  

      %

      hoor- en werkcolleges:

      29

       lesuren

        25,89

      practicum en oefeningen:

      19

       lesuren

        16,96

      vormen van groepsleren:

      0

       lesuren

        00,00

      studietijd buiten contacturen:

      60

       klokuren

        53,57

      Verdere toelichting:
      Studenten voeren  experimenten uit in het lab.

      EVALUATIE

      Eerste examenperiode
      • het onderdeel prakticum staat op 1/3 dan de punten
        • Permanente evaluatie:
          De studenten moeten bij elk practicum aanwezig zijn.  Indien door ziekte de student meer dan de helft van de practica mist, kan de examencommissie beslissen dat de student niet voldoet voor dit vak 
        • Studenten krijgen punten op hun verslagen.
        • Criteria bij de verslagen :
          Alle opgegeven rubrieken moeten ingevuld zijn :
                    Titel,
                    Datum,
                    Doel van de proef
                    Gebruikte materialen en stoffen
                    Werkwijze
                     Reactie (enkel indien mogelijk)
                     Waarneming
                     Verklaring: deze moet in de theoretische cursus opgezocht worden en uitgeschreven worden in het verslag: het moet correct zijn, diepgaand en geargumenteerd
                       Besluit: kort ( een antwoord of je het doel bereikt hebt een reflectie op wat je gedaan hebt)
      • Voor de theorie : staat op 2/3 van de punten
        • examen in januari  op 50 % van de punten van de onderdelen additieven en detergenten
        • examen in juni voor het onderdeel polymeren ook op 50% van de punten

      tijd voor examinering
      uren
      4

      %
       
       03,57

      Tweede examenperiode

      voor prakticum:

      Geen tweede zit mogelijk. De punten voor permanente evaluatie blijven behouden.

      voor theorie:

      indien niet geslaagd worden alle onderdelen herdaan