ECTS-database Plantijn Hogeschool
  
 

2 Onderwijs, Secundair onderwijs - 2VKTT - Onderdelen - Practicum voeding en technologie
  

Component behoort tot O.O.: Voeding en technologie
Afstudeerrichting: -:-
Code: 2VV11
Academiejaar: 2007-2008
Type: kern
Niveau: uitdiepend
Programmajaar: 2
Periode binnen het modeltraject: S:1
Aantal studiepunten: nvt
Wegingscoëfficient: 75
Totaal aantal contacturen: 65
Totaal studietijd: 136,5
Deeltijds programma:
Vrijstelling of overdracht: niet mogelijk
Onderwijstaal: Nederlands
Lector(en): Seghers Annemie


 

KORTE OMSCHRIJVING

COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
 Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)

Algemene competenties

  • SO101 Handelt integer en respectvol.
  • SO103 Geeft blijk van verantwoordelijkheidszin.
  • SO104 Kan zichzelf kritisch evalueren en ontplooit zich verder.
Algemene beroepsgerichte competenties
  • SO210 Toont maatschappelijke betrokkenheid en is vernieuwingsgericht.
  • SO212 Kan organiseren.
Beroepsspecifieke competenties
  • SO313 Bezit leerlinggerichte didactisch-methodische competenties.

SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN
1. De student kan recepturen interpreteren en omzetten in een organisatieplan. Heeft inzicht in het verloop en timing van de verschillende kooktechnieken.
2. De student laat uitgevoerde opdrachten een verzorgde stijl en overzichtelijke lay-out krijgen.
3. De student kan een zelfevaluatieformulier invullen en aanvullen. 

VEREISTE BEGINCOMPETENTIES
Opleidingsonderdelen waarvoor voorafgaand credits dienen behaald te zijn

Voeding 1 LO


Opleidingsonderdelen die vooraf dienen gevolgd te zijn

geen


Andere begincompetenties
geen
LEERINHOUDEN
  • Warenkennis, vlees, wild, vis, schaal- en schelpdieren, gevogelte en gebak.
  • Receptenleer en kooktechnieken.
  • Verschillende recepten samenbrengen in een stappenplan en binnen een gegeven tijdsbestek uitwerken.

STUDIEMATERIAAL
  • Plantijn-cursus (A. Seghers) .
  • Irene van Blommestein, KOOK OOK, Nederlands Voedingsbureau voor voeding, 2001 .
  • J.G. van Eden, RECEPTENLEER, Bereidingstechnieken en -processen HBuitgevers, 2001.
  • Bb-cursus Voeding
  • Vaktijdschriften en kookboeken Schoolbib.

WERKVORMEN
Soort werkvorm uren  

%

hoor- en werkcolleges:

2

 lesuren

  01,38

practicum en oefeningen:

58

 lesuren

  40,00

vormen van groepsleren:

0

 lesuren

  00,00

studietijd buiten contacturen:

80

 klokuren

  55,17

Verdere toelichting:
  • Praktijksessies, onder begeleiding, voorbereide recepten uitwerken.
  • Groepsopdracht: werkplanning opstellen.



EVALUATIE

Eerste examenperiode
  • Permanente evaluatie: aanwezigheid tijdens de practica is vereiste om te kunnen slagen.
  • Schriftelijke bundel oefeningen en jaaropdrachten: zelfstandig opzoeken van informatie en verwerken.
  • Practisch examen (juni): practische uitwerking van een menu.
  • Schriftelijk examen (juni): kennis- en inzichtsvragen.
  • Elk van deze vier rubrieken staat op 25% van de punten.
  • Het totaal vertegenwoordigt 60% van de quotering op het volledige opleidingsonderdeel.

tijd voor examinering
uren
5

%
 
 03,45

Tweede examenperiode
  • Theoretisch examen kan hernomen worden.
  • De opdrachten mogen herwerkt worden. 
  • De punten voor permanente evaluatie, practisch examen en restaurantstage blijven behouden.