|
KORTE OMSCHRIJVING
|
In de lessenreeks ‘Voeding en energie’ leren de studenten om de chemische energie in voedingsstoffen te linken aan de energiebehoefte van een individu. We volgen hierbij de richtlijnen van de NRV (Nationale Raad van de Voeding / Hoge Gezondheidsraad) inzake de aanbevolen hoeveelheden van de energieleverende voedingsstoffen. Met eenvoudige casussen leren de studenten om de dagelijkse energiebehoefte te berekenen en deze te vertalen naar hoeveelheden koolhydraten, vetten, eiwitten en alcohol.
|
COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren
van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)
|
Algemene competenties
|
|
Algemene beroepsgerichte competenties
|
|
Beroepsspecifieke competenties
|
- VD314 Uiteenlopende informatie en ontwikkelingen kritisch kunnen analyseren en deze, naast wetenschappelijke informatie over voeding, kunnen omzetten in aangepaste voedingsadviezen, gezondheidsopvoeding en voedingsvoorlichting.
|
SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN
|
- de student kent de energie-inhoud van voedingsstoffen via de Atwater factoren
- de student kent de begrippen basaal metabolisme, rust metabolisme, thermogenese, BMI, activiteitsenergie
- de student kan gepersonaliseerde berekeningen van BMI en energiebehoefte uitvoeren op basis van James & Shofield en Harris & Benedickt in combinatie met de PAL-indexen
- de student kan de energieverdeling berekenen volgens de voedingsstoffen die kcal leveren
|
|
VEREISTE BEGINCOMPETENTIES
|
Opleidingsonderdelen waarvoor voorafgaand credits dienen behaald te zijn
|
geen
|
Opleidingsonderdelen die vooraf dienen gevolgd te zijn
|
Horizontale volgtijdelijkheid: voedingsleer (P1) en statistische achtergrond avn het begrip ADH (beschrijvende statistiek P1)
|
Andere begincompetenties
|
Zie pagina 11 van het algemene cgo-boek.
|
LEERINHOUDEN
|
- Chemische energie in de voeding
- BMI
- Basaal en rust metabolisme, thermogenese
- Fysieke activiteit (PAL-indexen)
- Casus-oefeningen (BMI, energiebehoeften volgens Harris-Benedict en James-Shoffield en energieverdeling)
|
STUDIEMATERIAAL
|
- Cursus 'Voeding en Energie' - Carla Janssens - Plantijnhogeschool 2007-2008
-
NUBEL, Belgische Voedingsmiddelentabel ISBN 90-7436-205-2 - (2004)
- Voedingsaanbevelingen voor België, Hoge Gezondheidsraad (herziening november 2006)
- Maten & Gewichten, handleiding voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen in België, Hoge Gezondheidsraad (2005)
- Vakliteratuur (bib)
- Eenvoudig rekenmachine
|
WERKVORMEN
|
Soort werkvorm
|
uren
|
|
%
|
hoor- en werkcolleges:
|
10
|
lesuren
|
32,26
|
practicum en oefeningen:
|
0
|
lesuren
|
00,00
|
vormen van groepsleren:
|
0
|
lesuren
|
00,00
|
studietijd buiten contacturen:
|
20
|
klokuren
|
64,52
|
Verdere toelichting:
1 hoorcollege.
Alle werkcolleges bestaan uit het oplossen van casussen
|
EVALUATIE
|
|
Eerste examenperiode
|
- deel 2 van INT1-1 met :
- Inzichtsvragen
- Casus (15% van INT1-1): berekening van de energiebehoefte gecombineerd met de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad voor de voedingsstoffen die energie leveren.
- Berekening score voor een opleidingsonderdeel dat bestaat uit meerdere componenten: zie periodeboek onder 3. Overzicht van de lesweken - punt 6. toetsing.
|
tijd voor examinering
|
|
Tweede examenperiode
|
Uitsluitend evaluatie op basis van de integratieve teoets van dit opleidingsonderdeel.
|