ECTS-database Plantijn Hogeschool
  
 

1 Voedings- en dieetkunde - 1VD - Onderdelen - Voeding en energie
  

Component behoort tot O.O.: Voedingswetenschappen - deel I
Afstudeerrichting: -:-
Code: 10123
Academiejaar: 2007-2008
Type: kern
Niveau: inleidend
Programmajaar: 1
Periode binnen het modeltraject: P:1
Aantal studiepunten: nvt
Wegingscoëfficient: 20
Totaal aantal contacturen: 11
Totaal studietijd: 26
Deeltijds programma:
Vrijstelling of overdracht: niet mogelijk
Onderwijstaal: Nederlands
Lector(en): Janssens Carla


 

KORTE OMSCHRIJVING

In de lessenreeks ‘Voeding en energie’ leren de studenten om de chemische energie in voedingsstoffen te linken aan de energiebehoefte van een individu. We volgen hierbij de richtlijnen van de NRV (Nationale Raad van de Voeding / Hoge Gezondheidsraad) inzake de aanbevolen hoeveelheden van de energieleverende voedingsstoffen. Met eenvoudige casussen leren de studenten om de dagelijkse energiebehoefte te berekenen en deze te vertalen naar hoeveelheden koolhydraten, vetten, eiwitten en alcohol.


COMPETENTIEGERICHTE LEERDOELEN
 Dit opleidingsonderdeel draagt in het bijzonder bij tot het realiseren van volgende opleidingsdoelen (eindtermen)

Algemene competenties

    Algemene beroepsgerichte competenties
      Beroepsspecifieke competenties
      • VD314 Uiteenlopende informatie en ontwikkelingen kritisch kunnen analyseren en deze, naast wetenschappelijke informatie over voeding, kunnen omzetten in aangepaste voedingsadviezen, gezondheidsopvoeding en voedingsvoorlichting.

      SPECIFIEKE DOELSTELLINGEN
      • de student kent de energie-inhoud van voedingsstoffen via de Atwater factoren
      • de student kent de begrippen basaal metabolisme, rust metabolisme, thermogenese, BMI, activiteitsenergie
      • de student kan gepersonaliseerde berekeningen van BMI en energiebehoefte uitvoeren op basis van James & Shofield en Harris & Benedickt in combinatie met de PAL-indexen 
      • de student kan de energieverdeling berekenen volgens de voedingsstoffen die kcal leveren

      VEREISTE BEGINCOMPETENTIES
      Opleidingsonderdelen waarvoor voorafgaand credits dienen behaald te zijn
      geen
      Opleidingsonderdelen die vooraf dienen gevolgd te zijn
      Horizontale volgtijdelijkheid: voedingsleer (P1) en statistische achtergrond avn het begrip ADH (beschrijvende statistiek P1)
      Andere begincompetenties

      Zie pagina 11 van het algemene cgo-boek.


      LEERINHOUDEN
      • Chemische energie in de voeding
      • BMI
      • Basaal en rust metabolisme, thermogenese
      • Fysieke activiteit  (PAL-indexen)
      • Casus-oefeningen  (BMI, energiebehoeften volgens Harris-Benedict en James-Shoffield en energieverdeling)

      STUDIEMATERIAAL
      • Cursus 'Voeding en Energie' - Carla Janssens - Plantijnhogeschool 2007-2008
      • NUBEL, Belgische Voedingsmiddelentabel  ISBN 90-7436-205-2 - (2004)
      • Voedingsaanbevelingen voor België, Hoge Gezondheidsraad (herziening november 2006)
      • Maten & Gewichten, handleiding voor gestandaardiseerde kwantificering van voedingsmiddelen in België, Hoge Gezondheidsraad  (2005)
      • Vakliteratuur (bib)
      • Eenvoudig rekenmachine

      WERKVORMEN
      Soort werkvorm uren  

      %

      hoor- en werkcolleges:

      10

       lesuren

        32,26

      practicum en oefeningen:

      0

       lesuren

        00,00

      vormen van groepsleren:

      0

       lesuren

        00,00

      studietijd buiten contacturen:

      20

       klokuren

        64,52

      Verdere toelichting:

      1 hoorcollege.

      Alle werkcolleges bestaan uit het oplossen van casussen


      EVALUATIE

      Eerste examenperiode
      • deel 2 van INT1-1 met :
      • Inzichtsvragen 
      • Casus (15% van INT1-1): berekening van de energiebehoefte gecombineerd met de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad voor de voedingsstoffen die energie leveren.
      • Berekening score voor een opleidingsonderdeel dat bestaat uit meerdere componenten: zie periodeboek onder 3. Overzicht van de lesweken - punt 6. toetsing.

      tijd voor examinering
      uren
      1

      %
       
       03,23

      Tweede examenperiode
      Uitsluitend evaluatie op basis van de integratieve teoets van dit opleidingsonderdeel.